Snižava holesterol i pritisak: Kardiolog ovo voće jede svakog dana za zdravlje srca, kod nas ga svuda ima

Vesti 12.06.2024 11:54 0

Kardiolog j epreporučio tri vrste voća koje su dobre za zdravlje srca i treba ih često jesti.

žena

Shutterstock

Redovno konzumiranje voća i povrća povezano je sa smanjenjem rizika od raznih bolesti. Za zdravo srce i sprečavanje kardiovaskualrnih bolesti, kardiolog preporučuje da se za užinu jedu jabuke, banane i bobičasto voće.

Jabuke

Sadrže polifenole i flavonoide koji imaju važna antioksidativna svojstva. Jabuke su takođe dobar izvor vlakana, vitamina C i kalijuma, a svi oni su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema. "Jabuke imaju niski glikemijski indeks, pa pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa i holesterola, što zauzvrat smanjuje rizika od kardiovaskularnih bolesti", objasnila je kardiolog Džoj Gelbman za „Prevention“.

žena

Shutterstock

 

Banane

"Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata. Ove hranljive materije, ne samo da podržavaju srce, već pomažu telu i na druge načine. Dijetalna vlakna pomažu varenje, vitamin C jača imunitet, a vitamin B6 važan je za razvoj mozga i živaca", naglašava doktorka.

Borovnice

"Bobičasto voće ima posebno visok sadržaj antioksidanata i vlakana. Osim što su vlakna zdrava za creva, ona su ključna i za zdravlje srca jer pomažu u održavanju holesterola na zdravom nivou i sprečavaju porast krvnog pritiska“, kaže kardiolog.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading