Uporna gojaznost, osećaj konstantne gladi, bubuljice: Doktor Popović otkriva zbog čega sve više Srba ima insulinsku rezistenciju

Slobodanka Ćorić Vesti 07.06.2024 16:10 0

Insulinska rezistencija predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji može dovesti do dijabetesa tipa 2 i drugih komplikacija

insulinska rezistencija

Shutterstock

Kako se insulinska rezistencija ne leči, može dovesti do ozbiljnih oštećenja organa i na kraju do dijabetesa tipa 2. Profesor dr Srđan Popović, endokrinolog, i Damir Bračić, nutricionista i fitnes instruktor, otkrivaju u emisiji "Uranak" na televiziji K1 kako ovo stanje nastaje i može li se kontrolisati pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću.

Šta je insulinska rezistencija?

Insulinska rezistencija je otpornost tkiva na sopstveni insulin. To znači da tkiva, kao što su masno i mišićno tkivo, ne pokazuju dovoljnu osetljivost na sopstveni insulin. Ovo može izazvati pojačano lučenje insulina, što može dovesti do raznih problema, uključujući gojaznost, povećan apetit i čak hipoglikemijske kome. Dr Srđan Popović objašnjava da situacije poput preskakanja doručka i konzumiranja slatkiša mogu dovesti do gubitka svesti kod mladih devojaka.

Uzroci insulinske rezistencije

Zagađena sredina i stalni stresovi jedni su od faktora koji utiču na insulinsku rezistenciju, tvrdi doktor. Takođe, loša ishrana i nedovoljna fizička aktivnost igraju ključnu ulogu u razvoju ovog stanja.

 

Promene u ishrani i načinu života mogu pomoći u smanjenju simptoma insulinske rezistencije. Doručak, iako nije obavezan, može biti koristan za održavanje zdravlja, posebno kod osoba koje uzimaju lekove. Preporučuje se baziranje ishrane na smanjenim ugljenim hidratima, uz fokus na hranljivim namirnicama poput povrća, jaja i sira. Damir Bračić ističe važnost fizičke aktivnosti kao načina da se potroše zalihe šećera u organizmu.

 Fitnes instruktor Damir Bračić naglašava da određeni simptomi insulinske rezistencije mogu se rešiti promenom ishrane. Takođe, ističe se važnost izbegavanja šećera i pravilnog izbora hrane prema krvnoj grupi. Dr Srđan Popović dodaje da insulinska rezistencija može imati različite posledice kod žena i muškaraca, posebno na reproduktivne organe žena.

Simptomi insulinske rezistencije uključuju upornu gojaznost, osećaj konstantne gladi i akne na licu, posebno kod dece u pubertetu. Stoga je važno obratiti pažnju na ove simptome i potražiti medicinsku pomoć ako se jave.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading