Loše su za srce i jetru: Ove dve namirnice zapušavaju krvne sudove, a Srbi ih jedu svaki dan!

Vesti 02.06.2024 12:02 0

Neki ljudi ih svakodnevno dodaju u jela, sendviče, salate, a veoma su štetne za zdravlje.

ručak

Shutterstock

Dva omiljena sosa, koja mnogi ljudi jedu svakog dana, koristeći ih kao priloge za sendviče, salate, roštilj i druga jela, mogu da naštete zdravlju. Majonez i kečap većina ljudu konzumira svakodnevno, a ne razmišljaju o tome šta sve ove namirnice sadrže. I majonez i kečap imaju mnogo kalorija, nezdravih masnoća, šećera i soli.

Normalno je uživati u omiljenoj hrani, ali ne treba preterivati sa konzumiranjem namirnica koje mogu da naštete zdravlju, posebno najvažnijim organima, kao što su kardiovaskularni sistem i jetra. Dijetolog Liza Ričards dr Erik Netkin objasnili su zašto su majonez i kečap štetni ako se često jedu i u velikim količinama.

Majonez

Doktor upozorava da je tradicionalan majonez na bazi jaja pun zasićenih masti koje stvaraju holesterol i zapušavaju krvne sudove, a štetan je i za jetru. Dok jetra radi na filtriranju viška masnoće i toksina iz majoneza, može postati opterećena. Iako je majonez koji je napravljen od zdravih ulja, poput maslinovog, možda bolja opcija, ipak je najbolje jesti ga u umerenim količinama, savetuje doktor za „She finds“.

Kečap

"Kečap je pun šećera, obično u obliku kukuruznog sirupa s velikom količinom fruktoze", kaže nutricionista. Preterano i redovno konzumiranje može doprineti insulinskoj rezistenciji i gojenju. To ima negativne posledice na zdravlje srca.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading