Doktor tvrdi: Ova namirnica može da snizi holesterol u krvi, a kod Srba je često na stolu

Vesti 28.05.2024 16:24 0

Najnovija studija je pokazala brojne zdravstvene dobrobiti ove namirnice, a jedna je i snižavanje holesterola.

sočivo

Shutterstock

Istraživanje objavljeno u januaru ove godine, pokazalo je da postoji veza između svakodnevnog konzumiranja sočiva 12 nedelja i nižeg lošeg i ukupnog holesterola, kao i nivoa šećera u krvi posle obroka. Visoki nivoi holesterola, šećera u krvi i upale mogu igrati ključnu ulogu u kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu i drugim hroničnim bolestima.

Mora da se jede svaki dan

Gastroenterolog dr Vil Bulsievic rekao je za magazin „Health“ da je studija bila ograničena jer je uključivala samo 38 ljudi, a svi su imali visok rizik od metaboličke bolesti. Međutim, nalazi su u skladu s prethodnim istraživanjima koja su proučavala slične mere.

Naučnici su osmislili 12-onedeljno ispitivanje upoređujući uticaj obroka na bazi sočiva i mesa na metaboličke rezultate. Uputili su polovinu učesnika da tokom sedam dana svaki dan pojedu obrok koji ima oko 150 grama sočiva. Ostali su jeli slične obroke s ćuretinom ili piletinom umesto sočiva.

sočivo

Shutterstock

 

Poboljšava i varenje

Učesnici su radili analizu krvi i ispunili ankete o svojim prehrambenim navikama i zdravstvenom stanju. Osim što su otkrili da oni koji jedu sočivo imaju bolje metaboličko zdravlje, istraživači su takođe utvrdili da grupa koja jede sočivo nije imala ozbiljnije gastrointestinalne probleme.

"Naši rezultati sugerišu da dnevna konzumacija sočiva može biti korisna u snižavanju holesterola", istakli su autori studije.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading