Po receptu naših baka: Liker od oraha je više od ukusnog napitka

Slobodanka Ćorić Vesti 20.05.2024 20:28 0

Liker od oraha je više od ukusnog napitka; on je deo naše bogate tradicije i nasleđa

Po receptu naših baka: Liker od oraha je više od ukusnog napitka

Shutterstock

Malo ko danas zna da su naši preci pravili specijalitet od mladih oraha. Jedan od takvih dragocenih recepata je liker od oraha. Ovaj domaće piće vraća nas u detinjstvo, podsećajući na mudrost naših baka koje su znale kako da iskoriste darove prirode.

Orasi su bogati jodom, esencijalnim mineralom. Jod igra ključnu ulogu u proizvodnji hormona tiroksina, koji reguliše metabolizam. 

Priprema likera od oraha

Priprema ovog likera je jednostavna i zahteva samo nekoliko sastojaka:

Zeleni orasi: 40 komada, najbolji su mladi, još ne potpuno sazreli orasi.
Rakiја ili votka: 1 litаr, visokog kvaliteta.
Šećer: 500 grama.
Vanilin šećer: 1 kesica.
Cimet: 1 štapić (opciono).
Karanfilić: nekoliko komada (opciono).

Priprema:

Priprema oraha: Operite zelene orahe i isecite ih na četvrtine. Nosite rukavice, jer orasi mogu ostaviti mrlje na rukama.

Maceracija: Stavite isečene orahe u veliku staklenu teglu i prelijte ih rakijom ili votkom. Dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i karanfilić po želji.
Ostavite da odstoji: Pokrijte teglu i ostavite je na suncu ili toplom mestu 40 dana. Povremeno protresite teglu kako bi se sastojci dobro sjedinili.
Procedite: Nakon 40 dana, procedite liker kroz gazu ili sitno cedilo. Sipajte dobijeni liker u sterilne staklene boce i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Kako koristiti liker

Liker od oraha se pije u malim količinama, obično po jedna kašičica dnevno, pre obroka. Kao i kod svakog alkoholnog pića, važno je ne preterivati i pratiti reakcije svog tela.

Komentari (0)
Loading