Kod nas skoro da ne postoji jelo koje ne počinje dinstanjem crnog luka. Posle toga u kući ostane neprijatan miris, jer luftiranjem ne može potpuno da se ukloni.
Kako nastaje neprijatan miris
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Glavni krivac za taj neprijatan miris je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade ovog povrća. Ali, postoji način da izdinstate crni luk, a da ne usmrdite celu kuću, sve vaše stvari, kosu. Smislili su ga i primenjuju ga profesionalni kuvari. Primenite njihov trik i više nećete imati problem s neprijatnim mirisom u kući.
Stavite sodu bikarbonu
Profesionalni kuvari prilikom dinstanja crnog luka koriste sodu bikarbonu. Posle seckanja crnog luka, stavite ga na zagrejano ulje u tiganj ili šerpu, a zatim dodajte jednu kašičicu sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka (više od 500 g), potrebno je dodati jednu supenu kašiku sode bikarbone. Izmešajte i luk dinstajte kao obično, dok ne omekša.
Ne treba vam ni zaprška
Kada crni luk dinstate na ovaj način, njegov miris se neće širiti po celoj kući, a još jedna prednost je ta što ćete izbeći zapržavanje jela. Soda bikarbona će lepo zgusnuti luk i postići isti efekat u jelu kao hladna zaprška koju stavite na kraju kuvanja.