Da li ste osetljivi na alkohol, šećer ili gluten? Doktorka otkriva da se sve vidi na licu jer je koža je ogledalo zdravlja

Olja Jelić Vesti 23.04.2024 20:23 0

Koža je često ogledalo zdravlja, posebno kod određenih i ponavljajućih problema.

Lice

Shutterstock

Koža je često ogledalo zdravlja, osobito kod određenih i ponavljajućih problema. Njihov je najčešći uzrok nezdrava ishrana, kao i loša tolerancija organizma te reakcija ne neke namirnice.

Doktorka Nigma Taib predstavila je infografiku koja otkriva posledice u obliku četiri tipa lica - onog osetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mlečne proizvode. 

1. Vinsko lice

Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža sa isperutanim delovima duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usečene linije ispod nosa prema usnama. Uzročnik je preterano konzumiranje alkohola. On dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.

2. Glutensko lice

Tipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz rub vilice kao i pigmentacijske mrlje oko brade. Pretpostavlja se da je oko 15 posto ljudi osetljivo na gluten, a najčešća je posledica "natečeno lice" koje nastaje kao posledica upale, koju telo proizvodi u reakciji na gluten. Često stanje je rosacea - pojačano crvenilo te koža kao prozirna sa izraženim kapilarama.

Lice

Shutterstock

 

3. Mlečno lice

Tipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju sa izraženim tamnim podočnjacima. Često se javljaju i sitne bele bubuljice po licu, osobito na području brade. To sve mogu biti znakovi da organizam ne toleriše laktozu zbog gubitka određenih enzima.

Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mleku i mlečnim proizvodima poput jogurta i sira.

4. Šećerno lice

Kod lica pojedinca osetljivog na šećer, najčešći simptomi su bore i linije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osećaj suve, stanjene kože. Česti su bolne, potkožne bubuljice koje se mogu javiti na bilo kojem području lica.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading