Laktoza i gluten opasni za srce? Alergija na ovu hranu povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti

Slobodanka Ćorić Vesti 24.11.2023 15:01 0

Kada naše telesne ćelije naiđu na alergene u kravljem mleku, specifični proteini deluju kao alergeni, pokrećući imuni odgovor i proizvodnju antitela poznatih kao IgE. Ćelije koje upravljaju ovim imunološkim odgovorom slične su onima u srcu, što potencijalno dovodi do stvaranja plaka i taloženja holesterola

laktoza

Shutterstock

Nedavna istraživanja u "Journal of Allergi and Clinical Immunologi" sugerišu sledeće. Naime, prema studiji, osobe sa osetljivošću poput intolerancije na laktozu na kravlje mleko mogu se suočiti sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Kada naše telesne ćelije naiđu na alergene u kravljem mleku, specifični proteini deluju kao alergeni, pokrećući imuni odgovor i proizvodnju antitela poznatih kao IgE. Ćelije koje upravljaju ovim imunološkim odgovorom slične su onima u srcu, što potencijalno dovodi do stvaranja plaka i taloženja holesterola. Ovaj proces može učiniti plak nestabilnim, povećavajući rizik od srčanog udara.

Osetljivost na hranu se javlja kada osoba razvije imunološku reakciju kao odgovor na izlaganje određenom alergenu. Ovaj imuni odgovor dovodi do proizvodnje antitela, ali ne proizvodi nikakve vidljive simptome, što dovodi do onoga što je poznato kao osetljivost na hranu. S druge strane, kada proizvodnja antitela dovodi do stvarnih simptoma kao što su bol u stomaku, povraćanje ili dijareja, to se kategoriše kao alergija na hranu. Na primer, ljudi osetljivi na gluten mogu izbegavati proizvode od pšenice.

Ako osoba koja konzumira pšenične proizvode razvije samo imunska antitela bez ikakvih simptoma, to se smatra osetljivošću na hranu. Međutim, ako ista osoba odmah razvije stomačne simptome nakon konzumiranja ovih pšeničnih proizvoda, to se klasifikuje kao alergija.

 

Komentari (0)
Loading