Odličan je za zdravlje: Nema gluten, sadrži malo kalorija, a čaj od divljeg kestena leči proširene vene i hemoroide

Vesti 31.10.2023 16:47 0

Miris pečenog kestenja se širi ulicama i mnogi ne mogu da mu odole. Iskoristite sezonu da jedete ovaj jesenji plod, jer je odličan za zdravlje, a dajemo vam i narodni recept za čaj.

kesten

Shutterstock

Kesten je bogat vitaminom C, ima malu količinu masti, ne sadrži gluten, pa bi ovih dana trebalo često da se nađe u vašem jelovniku. Od njega se prave slatkiši, čorbe, sosovi, a divlji kesten se u narodu odavno koristi za pravljenje lekovitog čaja.

Recept za čaj od divljeg kestena

Jednu kašiku sitno iseckanog ploda divljeg kesetna i kore preliti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i piti u gutljajima. U našem narodu se od davnina koristi ovaj čaj za čišćenje krvnih sudova, lečenje proširenih vena i hemoroida, uvećane prostate.

Ovo su razlozi zbog kojih treba da jedete pitomi kesten:

1. Bogat je vitaminom C i ima malu količinu masti. Kesten sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

2. Netipičnim ga čini i obilje folata, posebno vitamina B9, koji je odgovoran za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

3. Ovo jesenje voće je izvor vlakana, koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola. A da bi se podmirile dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama. Jedući kestene unosite u organizam preko potrebne elemente magnezijum i fosfor, koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijum koji balansira nivo natrijuma, otkucaje srca i krvni pritisak.

4. Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani. U svom sastavu ima najveći procenat skroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako svarljivo kestenovo brašno pokazalo se kao idealno za pravljenje kolača, sladoleda, supa i sosova.

Komentari (0)
Loading