Odličan je za zdravlje: Nema gluten, sadrži malo kalorija, a čaj od divljeg kestena leči proširene vene i hemoroide

Vesna Vukadinović Vesti 31.10.2023 16:47 0

Miris pečenog kestenja se širi ulicama i mnogi ne mogu da mu odole. Iskoristite sezonu da jedete ovaj jesenji plod, jer je odličan za zdravlje, a dajemo vam i narodni recept za čaj.

kesten

Shutterstock

Kesten je bogat vitaminom C, ima malu količinu masti, ne sadrži gluten, pa bi ovih dana trebalo često da se nađe u vašem jelovniku. Od njega se prave slatkiši, čorbe, sosovi, a divlji kesten se u narodu odavno koristi za pravljenje lekovitog čaja.

Recept za čaj od divljeg kestena

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Jednu kašiku sitno iseckanog ploda divljeg kesetna i kore preliti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i piti u gutljajima. U našem narodu se od davnina koristi ovaj čaj za čišćenje krvnih sudova, lečenje proširenih vena i hemoroida, uvećane prostate.

Ovo su razlozi zbog kojih treba da jedete pitomi kesten:

1. Bogat je vitaminom C i ima malu količinu masti. Kesten sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

2. Netipičnim ga čini i obilje folata, posebno vitamina B9, koji je odgovoran za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

3. Ovo jesenje voće je izvor vlakana, koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola. A da bi se podmirile dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama. Jedući kestene unosite u organizam preko potrebne elemente magnezijum i fosfor, koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijum koji balansira nivo natrijuma, otkucaje srca i krvni pritisak.

4. Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani. U svom sastavu ima najveći procenat skroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako svarljivo kestenovo brašno pokazalo se kao idealno za pravljenje kolača, sladoleda, supa i sosova.

Komentari (0)
Loading