Dva znaka "tihog ubice" mogu da se osete u šetnji; Obratite pažnju na jedan deo tela

Slobodanka Ćorić Vesti 17.04.2024 10:10 0

Mnogi od nas su svesni nekih od najčešćih simptoma, kao što je bol u grudima. Ali drugi su manje poznati i manje očigledni

Dva znaka "tihog ubice" mogu da se osete u šetnji; Obratite pažnju na jedan deo tela

Shutterstock

Širom sveta, pa i u Srbiji, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti, odgovorne su za skoro 18 miliona smrtnih slučajeva godišnje na svetskom nivou.

Ovo uključuje stanja koja utiču na srce i cirkularni sistem kao što su moždani udari, koronarna bolest srca i srčana insuficijencija. Mnogi od nas su svesni nekih od najčešćih simptoma, kao što je bol u grudima. Ali drugi su manje poznati i manje očigledni.

U nekim slučajevima ovi simptomi se mogu pojaviti na neobičnim delovima tela - uključujući noge. Postoje dva upozoravajuća znaka kardiovaskularnih bolesti koji se mogu pojaviti u nogama, a postaju još očigledniji kada hodate. To su bol u nogama i otok.

Bol u nogama

Britanska fondacija za srce (BHF) navodi bol u nogama kao jedan od ključnih znakova srčanih bolesti. Profesor Dejvid Njubi, profesor kardiologije sa Univerziteta u Edinburgu, objasnio je da ako osetite grčeve u listovima dok hodate, možda bi trebalo da posetite svog lekara, jer to može biti marker PAD-a (periferna arterijska bolest).

Oticanje nogu

NHS navodi da je oticanje nogu jedan od najčešćih znakova srčane insuficijencije. Medicinski, ovo je poznato kao edem i može se pojaviti i u zglobovima. Može da bude manji ujutru, a da se pogorša kasnije u toku dana, piše Eskpres.

"Kongestivna srčana insuficijencija uzrokuje da jedna ili obe donje komore srca prestanu da dobro pumpa krv. Kao rezultat, krv može da se vrati u noge, gležnjeve i stopala, uzrokujući edem.Takođe možete osetiti otok u stomaku kao rezultat srčane insuficijencije", navodi klinika Mejo.

Komentari (0)
Loading