Počinje 7 godina pre prvog simptoma: Doktorka Marina o bolesti za koju ne postoji lek

Slobodanka Ćorić Vesti 11.04.2024 16:07 0

Još se ne zna tačan uzrok bolesti, a genetika igra ulogu u malom procentu

doktorka

Printscreen/RTS

Procenjuje se da u svetu sa Parkinsonovom bolešću živi oko 6,1 milion ljudi, a u Srbiji oko 15.000. Šta je izaziva, kako se leči i koje su nove metode u borbi sa tom bolešću, uoči Svetskog dana Parkinsonove bolesti, govorila profesorka Marina Svetel sa Klinike za neurologiju, Kliničkog centra Srbije.

"Kada bismo posmatrali trend povećanja broja pacijenata u svetu, od 90-ih pa do 2016. broj obolelih je dva do dva i po puta veći, a očekuje se da će do 2040. godine u svetu biti 13 miliona obolelih od Parkinsonove bolesti", kaže profesorka.

U Srbiji ima oko 15.000 obolelih, što je po broju stanovnika u skladu sa svetskim prosekom.

"Najčešće su to pacijenti u šestoj deceniji života, a oko deset odsto pacijenata je mlađe od 50 godina. Treba napomenuti da bolest postoji pet do sedam godina pre nego što je uočimo pregledom", ističe dr Marina Svetel za RTS.

Postoje četiri kardinalna simptoma: podrhtavanja u mirovanju, ukočenost i usporenost, a glavni od njih je sporost. Obično pacijentima posle godinu dana od primećivanja simptoma se javljaju lekaru. Nažalost, još se ne zna tačan uzrok bolesti, a genetika igra ulogu u malom procentu.

Komentari (0)
Loading