Odličan trik za čuvanje banana: Evo zašto na pijaci uvek vise na konopcu, bolje da ih tako držite i kod kuće

Vesna Vukadinović Vesti 18.03.2024 14:39 0

Na pijačnim tezgama i u mnogim prodavnicama vidimo da su banane okačene iznad odtalog voća. Postoji dobar razlog za to.

banana

Shutterstock

Banane se beru zelene, a počinju da sazrevaju čim se uberu, jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog gasa koji ubrzava njihovo sazrevanje.

Okačene duže traju

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Kada se banane okače na konopac ili metalnu kuku na pijaci i u prodavnici, tada se proces sazrevanja usporava. To je razlog zašto ih trgovci čuvaju okačene. Tako ih drže i dalje od ostalog voća, jer etilen iz banana ubrzava kvarenje voća oko njih. Dakle, ako želite da vam banane duže ostanu sveže, okačite ih negde u kuhinji.

banana

Shutterstock

 

Upotrebite providnu foliju

Kupite zelenije banane, jer je to najlakši način da potraju dugo i da ne potamne i istrule već posle tri dana. Najpoznatiji trik čuvanja banana je da se stabljika koja ih zajedno drži obmota plastičnom folijom, i to tako da folijom prođete između stabljike i svake banane. To će sprečiti sazrevanje i banane će vam biti sveže i do dve nedelje.

Bonus video:

 
Komentari (0)