Banane se beru zelene, a počinju da sazrevaju čim se uberu, jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog gasa koji ubrzava njihovo sazrevanje.
Okačene duže traju
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Kada se banane okače na konopac ili metalnu kuku na pijaci i u prodavnici, tada se proces sazrevanja usporava. To je razlog zašto ih trgovci čuvaju okačene. Tako ih drže i dalje od ostalog voća, jer etilen iz banana ubrzava kvarenje voća oko njih. Dakle, ako želite da vam banane duže ostanu sveže, okačite ih negde u kuhinji.

Shutterstock
Upotrebite providnu foliju
Kupite zelenije banane, jer je to najlakši način da potraju dugo i da ne potamne i istrule već posle tri dana. Najpoznatiji trik čuvanja banana je da se stabljika koja ih zajedno drži obmota plastičnom folijom, i to tako da folijom prođete između stabljike i svake banane. To će sprečiti sazrevanje i banane će vam biti sveže i do dve nedelje.
Bonus video: