Ne nastaju sve bore zbog godina: Mesto na kome se javljaju otkriva da li imate problem sa jetrom, pritiskom ili želucem

Vesti 02.04.2024 14:03 0

Zbog nekih tegoba u organizmu koža lica postaje tanja, slabija i manje elastična, pa se javljaju bore.

žena

Shutterstock

S godinama je neminovno pojavljivanje bora na licu. Kod nekoga su izraženije, kod nekoga manje, što zavisi od genetske predispozicije, kvalitetne nege i načina života. Ipak, nisu sve bore nastale zbog godina. Neke bore na licu mogu biti znak određenih tegoba, piše „Gardijan“. Naravno, ne mora svaka bora na licu da znači nešto loše, one su deo prirodnog starenja, ali ako pojave izuzetno duboke bore u kratkom periodu, uz još neke tegobe, posavetujte se sa svojim doktorom.

Bore na čelu

Naravno, ako se stalno mrštite, tu će nastati bore. Međutim, prema Emi Hobson iz Međunarodnog dermatološkog instituta, treba obratiti pažnju na bore u gornjem delu čela. One mogu da ukažu na probleme sa bešikom i želucem. Bore u donjem delu čela mogu biti znak alergije na hranu i često su praćene osipom.

žena

Shutterstock

 

 

Bore oko očiju

Borice oko očiju koje nastaju zbog smejanja su simpatične. Međutim, oči su povezane s jetrom. Naime, bore koje ne proizlaze od smeha i trajni podočnjaci ispod očiju ukazuju na to da je jetra preopterećena. Podbule oči takođe su signal nedostatka omega-3 masnih kiselina, problema s bubrezima ili visokog pritiska.

Bore oko usta ili brade

Područje oko usta povezano je sa sistemom za varenje. Duboke bore između nosa i brade mogu predstavljati problem sa varenjem. Male bore koje okružuju usne često su znak početka menopauze.

 

Komentari (0)
Loading