Želite li da izbegnete upale i gojenje? Dodajte ove dve jednostavne navike u jutarnju rutinu

Olja Jelić Vesti 30.03.2024 09:12 0

Upala i gojenje su preovladavajući problemi koji mogu značajno da utiču na celokupno zdravlje

istezanje

Shutterstock

Hronična upala je povezana sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući gojaznost, dok višak kilograma može pogoršati upalne reakcije u telu. Međutim, usvajanje jednostavnih jutarnjih rutinskih navika može biti efikasna strategija za ublažavanje upale i sprečavanje gojenja.

Fokusirajte se na zdravlje creva

Fokusiranje na zdravlje creva kao jutarnju naviku je proaktivna strategija za borbu protiv upale i sprečavanje gojenja. Mikrobiota creva igra ključnu ulogu u regulaciji imunološke funkcije i upale u cijelom telu. Počevši dan hranom koja je pogodna za creva, poput jogurta bogatog probioticima ili fermentirane hrane poput kiselog kupusa, pojedinci mogu da naprave zdravu ravnotežu crevnih bakterija, što zauzvrat može pomoći u smanjenju upale.

Osim toga, uključivanje hrane bogate vlaknima poput voća, povrća i celovitih žitarica u doručak može podržati probavno zdravlje i osećaj sitosti, potencijalno pomoći u kontroli težine.

Istezanje ujutro

Uključivanje u lagane vežbe istezanja nakon buđenja može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi, smanjenju napetosti mišića i promicanju fleksibilnosti. Opuštanjem zategnutih mišića i zglobova, jutarnje istezanje može ublažiti stres na telu i smanjiti rizik od upale.

istezanje

Shutterstock

 

Štaviše, uključivanje istezanja u jutarnju rutinu podstiče fizičku aktivnost i postavlja pozitivan ton za dan, potencijalno motivišući pojedince da se uključe u dalje vežbanje i zdravo ponašanje. Pokazalo se da redovna fizička aktivnost pomaže u regulaciji upalnih odgovora u telu i podržava kontrolu telesne težine.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading