Nije problem samo smrad: Evo šta se sve dešava sa telom ako se ne tuširate svaki dan

Vesti 27.03.2024 13:50 0

Većina ljudi se svakog dana istušira bar jednom, ali ima i onih koji to ne rade. Kakve posledice to ostavlja?

žena

Shutterstock

Koliko puta ćete tuširati, zavisi od načina života, znojenja, godišnjeg doba, koliko ste fizički aktivni. Uopštena preporuka je da se treba tuširati jednom dnevno. Ipak, neki smatraju da, pošto koža ima svoju prirodnu zaštitu u obliku sebuma koji čuva njen zdrav sjaj i pH, treba se tuširati samo kad je nužno. Zato su se tim pitanjem pozabavili i naučnici. Ima li štete ako se tuširamo svaki dan? Evo šta su otkrili.

Gomilaju se loše bakterije

Ljudska koža je prekrivena bakterijama kojih je oko 1000 različitih tipova. Tu su i gljivice, njih je čak 80 vrsta. Većina tih mikroba je dobra i pomažu u borbi s onim lošim. Sapun i voda pomažu dobrim bakterijama u borbi s opasnim klicama, a bez toga telo postaje ranjivije na razne infekcije. Naime, bakterije pokupimo svuda - u javnom prevozu, teretani, na radnom mestu, u kontaktu s ljudima, piše „Business Insider“.

žena

Shutterstock

 

 

Javljaju se osip i bubuljice

Ako se koža ne pere dovoljno, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku bubuljica, osipa i raznih iritacija. To se posebno odnosi na one koji pate od raznih ekcema i poremećaja kože. Naime, oni mogu pogoršati svoju situaciju izbegavanjem tuširanja, a postoji čak i lekarski izraz koji se odnosi na kožu na kojoj se ne održava redovna higijena – „dermatis neglecta“.

Neprijatan miris je neizostavan

Ovo je najupadljivija posledica retkog tuširanja, i prva se javlja. Bez obzira na količinu aktivnosti, ljudsko telo konstantno proizvodi znoj, jer to je jedan od načina da se reši toksina iz organizma. Bakterije koje se tako umnožavaju na koži proizvode čak 30 različitih mirisa, što dodatno zavisi od hrane koja se jede i hormonalnog statusa.

Zaključak je da je poželjno svakodnevno tuširanje, ali treba obratiti pažnju na preterano korišćenje kupki i drugih sredstava za higijenu koja su agresivna za kožu i isušuju je ili izzaivaju iritaciju.

Komentari (0)
Loading