Oborio vas prolećni umor? Psihoterapeut savetuje kako da pobedite bezvoljnost

Vesti 20.03.2024 09:30 0

Proleće je stiglo i umesto da što više vremena provodite napolju, vama se samo spava. Postoji rešenje.

žena

Shutterstock

Prolećni umor može da se pobedi zdravim načinom života. "To je u osnovi proces prilagođavanja tela promenljivom godišnjem dobu", rekla je psihijatar i psihoterapeut Krista Rot Sakenhem, potpredsednica Profesionalnog udruženja nemačkih psihijatara (BVDP).

Naše telo zimi štedi energiju. Budući da obično provodimo manje vremena napolju, malo sunčeve svetlosti pada na kožu, zbog čega mozak oslobađa više hormona sna, melatonina.

Helmut Šac, član izvršnog odbora Nemačkog društva za endokrinologiju (DGE), kaže da to nije zapravo "prolećni umor", već da se lučenje melatonina menja zbog pomeranja sata unapred. Bez obzira na to šta se krije iza prolećnog umora, psihoterapeut psihoterapeut Krista Rot Sakenhem kaže da je zdrav način života najbolji lek. Savetuje provođenje vremena napolju, konzumiranje veće količine tečnosti i što manje belog šećera i proizvoda u kojima ga ima.

Šac preporučuje bavljenje sportom, šetnje i provođenje vremena u prirodi, jer onda nema potrebe za uzimanjem vitamina D kao dodatka ishrani.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading