Potvrdili naučnici: Ovo piće pomaže pri gubitku kilograma na 4 neverovatna načina, otkrijte i kako

Vesti 22.03.2024 17:30 0

Prema članku iz 2016. objavljenom u časopisu Frontiers in Nutrition, voda je suštinska komponenta prirodnog procesa razlaganja masti u telu

dijeta

Shutterstock

Voda je piće bez kalorija koje efikasno gasi žeđ i hidrira telo. U vodi se može uživati u bilo koje doba dana bez štetnih posledica. Predstavljamo nekoliko studija o tome kako voda utiče na kontrolu težine

Iako je očigledan razlog zašto voda može da podstakne gubitak težine to što nema kalorija, to nije njena jedina prednost. Iako voda za piće neće biti panaceja za svakoga ko pokušava da smrša, evo nekoliko načina na koji vam može pomoći na putu ka postizanju idealne težine.

voda

Shutterstock

 

Čak i kada sedite ili se odmarate, vaše telo sagoreva kalorije da bi podržalo procese kao što su disanje i varenje. Neki podaci pokazuju da voda za piće može povećati brzinu metabolizma, što znači da vas može podstaći da sagorevate više kalorija u mirovanju. Ovo zauzvrat može povećati vašu dnevnu potrošnju energije i potencijalno rezultirati gubitkom težine. Studija objavljena u Nutrition & Diabetes istakla je da ispijanje pola litra vode dovodi do blago povećane potrošnje energije u mirovanju.

Doprinosi razgradnji masti

Prema članku iz 2016. objavljenom u časopisu Frontiers in Nutrition, voda je suštinska komponenta prirodnog procesa razlaganja masti u telu. Telo razlaže uskladištenu masnoću na glicerol i slobodne masne kiseline, koje telo koristi kao gorivo. Bez adekvatne vode, telo možda neće biti tako efikasno kada razlaže ovaj izvor energije, što otežava postizanje željenih ciljeva gubitka težine.

Stvara osećaj sitosti

Stvaranje kalorijskog deficita može biti jedan od pristupa uspehu u gubitku težine za neke ljude. A pošto osećaj žeđi može izazvati želju za jelom (bez obzira da li je osoba zaista gladna), adekvatna hidratacija može vam pomoći da naučite da prepoznate i kontrolišete glad i sitost. Studija iz 2021. objavljena u časopisu Clinical Nutrition otkrila je da je voda za piće povezana sa nižim ukupnim unosom kalorija.

Pomaže u kontroli unosa slatkih pića

Za ljude koji redovno piju gazirane napitke ili konzumiraju druga pića puna šećera, njihova zamena vodom će definitivno rezultirati smanjenim unosom kalorija što može rezultirati gubitkom težine na duge staze. Zamena dijetalnih gaziranih pića vodom takođe može doneti neke prednosti, iako nema uštede kalorija kada se usvoji ova nova navika. Ali istraživanje objavljeno u International Journal of Obesity pokazuje da je zamena dijetalnih pića vodom povezana sa gubitkom težine.

Koliko vode treba da pijete?

Opšta preporuka za unos tečnosti na dnevnom nivou je 3,7 litara tečnosti dnevno za muškarce i 2,7 litara za žene (u zavisnosti od klimatskog područja u kome osoba živi, fizičkih aktivnosti, fizičkih stanja kao što su trudnoća i opšte zdravlje). Pri tome treba voditi računa da vodu unosimo i hranom i drugim tečnostima. Da biste smršali svakako treba piti vodu, ali i paziti na kvalitet i kalorijsku vrednost namirnica, dovoljno se kretati i odmarati. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading