Radite od kuće i stalno nešto jedete? Evo kako da prestanete da grickate za kompjuterom

Vesti 19.03.2024 16:35 0

Postoji nekoliko trikova koji mogu sprečiti prejedanje tokom rada od kuće.

žena

Shutterstock

Rad od kuće može biti praktičan, jer ne gubite vreme na putovanje do posla i nazad. Posebno ga vole oni koji imaju decu. Ali, ima i nekih mana. Jedna je i ta što mnogi ljudi jedu više kada rade od kuće, jer im je sve nadohvat ruke.

Antje Gal iz Nemačkog udruženja za ishranu (DGE) za izbegavanje takvog poriva preporučuje da se držite dalje od kuhinje i unapred osmislite dnevne aktivnosti, uključujući i vreme obroka. Porodicama s decom to je jednostavnije da sprovedu u delo, ali i oni koji žive sami treba da se potrude da se pridržavaju tog pravila, piše „Body and Soul“.

Svatko ima različit ritam, kada je reč o obrocima. "Nekim ljudima su dovoljna tri obroka dnevno, a drugima pet", kaže Gal. Ali šta da radite ako vas uhvati iznenadna želja za hranom? Gal kaže da "nije reč o stvarnom osećaju gladi, već da taj poriv dolazi iz glave".

žena

Shutterstock

 

Radi se o emotivnoj gladi, odnosno želji za posebnom vrstom hrane, poput čokolade, pice ili testenine. Emotivno izazvana potreba za hranom počinje u ustima i umu, a u glavi vam se stalno vrte misli o željenoj hrani. Emotivna glad povezuje se s neprijatnim emocijama i javlja se zbog stresa. Da biste savladali ovaj poriv, vrlo je važna samokontrola, nešto što vam stres nužno ne olakšava, kaže Gal.

"Zato je važno tokom dana praviti pauze jer će one pomoći da smanjite stres", savetuje.  Predlaže i da keks i ostale slatkiše sklonite iz vidnog polja. "Skretanje pažnje od željenog zalogaja može da pomogne. Razmišljajte ovako: sada ću prekinuti posao, ali neću jesti, nego ću nakratko raditi nešto drugo", savetuje Gal.

I konačno - ako ništa ne pomogne, ne budite prestrogi prema sebi. "Fleksibilna pravila obično su bolja od strogih zabrana. Dakle, nemojte sebi u potpunosti zabraniti čokoladu. Umesto toga, odmah pojedite komadić (ne celu tablu) i u tome uživajte," savetuje Gal.

 

 

Komentari (0)
Loading