Postoje namirnice koje mogu da sačuvaju zdravlje mozga i zaštite od Alchajmerove bolesti. Jednu grupu posebno preporučuju doktorke s Harvarda Uma Naidu i Liza Đenova i kažu da je ključna za zdrav mozak. To je zeleno lisnato povrće.
U ovu grupu povrća se ubrajaju:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
- Kelj
- Spanać
- Zelena salata
- Kupus
- Blitva

Shutterstock
Njihove dobrobiti za zdravlje su sledeće:
1. Bogato je vitaminima B grupe
Lisnato povrće prva je vrsta hrane koju dr Naidu predlaže svojim pacijentima koji žele da poprave raspoloženje. "Vitamin B9 ključan je za uravnoteženo psihološko zdravlje", rekla je ona za „CNBC“.
2. Ima visok sadržaj hranljivih materija
Zeleno lisnato povrće takođe je puno onoga što Đenova naziva "hranljivim materijama koje poboljšavaju rad mozga", uključujući folate, lutein i beta-karoten.
3. Puno je vlakana
Doktorka radije preporučuje unos veće količine vlakana kroz hranu, posebno biljnog porekla. Lisnato povrće je odličan izvor.