Otiču vam noge? Lekari kažu da postoji 5 uzroka, evo kako da ublažite bol

Vesti 19.03.2024 13:33 0

Otok nogu se javlja i kada srce ne pumpa krv kako bi trebalo...

noga

Shutterstock

Otečene noge mogu biti neprijatno iskustvo koje smanjuje pokretljivost i izaziva nelagodnost. Osim što se javlja nakon dugog stajanja ili sedenja, oticanje nogu može biti i neželjeni efekat određenih lekova ili simptom određenih bolesti. Sam otok se može lečiti pomoću nekoliko jednostavnih pristupa, ali je uvek važno otkriti šta je uzrok otoka. Ovo je pet uobičajenih uzroka otečenih nogu.

U slučaju edema, telo zadržava previše vode, što može izazvati oticanje stopala, a moguće i oticanje ruku i lica. Otok ovog tipa možete primetiti nakon dužeg leta avionom ili ako dugo stojite i sedite, a kod nekih žena se javlja i oko menstruacije. Obično prolazi sam od sebe, a javlja se i kod potpuno zdravih ljudi zbog dužeg perioda neaktivnosti.

noge

Shutterstock

 
Povreda

Ako se spotaknete ili pogrešite, otečeno stopalo može biti znak slomljene kosti ili uganuća. Kada je čvrsto, fleksibilno tkivo koje povezuje kosti oko skočnog zgloba oštećeno, dolazi do otoka. Stopalo i skočni zglob će tada nabubriti dok krv juri u to područje kako bi zarastanje bilo brže i efikasnije. Obratite se svom lekaru ako vas noga jako boli, ne možete se osloniti na nju ili izgleda čudno.

Limfedem


To je stanje koje se javlja kada su jedan ili više limfnih čvorova oštećeni ili uklonjeni, što se često dešava tokom lečenja raka. Kao rezultat, telo se oslobađa manje tečnosti, što može dovesti do otoka ruku, nogu i stopala. Takođe može biti rezultat oštećenja limfnih sudova ili drugih abnormalnosti u limfnom sistemu. Jedan od tretmana za sprečavanje otoka usled limfedema je pneumatska kompresija, koja podrazumeva nošenje rukava preko pogođenih područja u koje se povremeno upumpava vazduh kako bi se stvorio pritisak i pomogao u uklanjanju tečnosti. Vežbanje, masaža i kompresijski rukavi ili čarape takođe mogu pomoći, piše WebMD.

Srčanih problema

Otok nogu se javlja i kada srce ne pumpa krv kako bi trebalo. Ako krv ne teče kroz vene kako bi trebalo, može se vratiti u noge i stopala i izazvati otok. Sa uznapredovalim srčanim problemima, može biti neprijatno da ležite na leđima, srce vam može kucati brže ili neuobičajenim ritmom, a možda ćete biti teško da dođete do daha. Odmah potražite medicinsku pomoć ako primetite ove znake.

Problemi sa bubrezima

Bubrezi filtriraju neželjene supstance iz krvi, ali ako je njihova funkcija poremećena zbog stanja poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, previše soli ili natrijuma može ostati u krvi. Zbog viška natrijuma telo zadržava više vode nego što bi trebalo, a gravitacija vodu povlači nadole, odnosno stopala i gležnjeve, što izaziva otok.

Kako ublažiti oticanje nogu?

Nagomilana tečnost u nogama koja izaziva otok uklanja se na nekoliko načina. Efikasno i jednostavno rešenje je da podignete noge na jastuk ili umotano ćebe kako bi tečnost otekla iz nogu. Drugo rešenje je korišćenje kompresionih čarapa koje stvaraju pritisak na noge i tako distribuiraju tečnost. Ako otoci nogu i stopala izazivaju bol, preporučuje se hlađenje hladnim oblogama.

noge

Shutterstock

 

Oticanje nogu je takođe uzrokovano dugim periodima sedenja, posebno u avionu ili na poslu. Da biste sprečili otok u takvim slučajevima, prošetajte svaki sat. Ne morate dugo da hodate, dovoljno je da se malo pomerite i aktivirate kolena i zglobove. U većini slučajeva, ovi saveti će pomoći u ublažavanju otoka nogu, osim ako nije hronično stanje.

Kada posetiti doktora zbog otečenih nogu?

Otok koji ne nestaje ni nakon odmora ili korišćenja kompresijskih čarapa treba da pregleda lekar, posebno ako prstom možete ostaviti udubljenje na otečenom mestu. Takođe je važno potražiti medicinsku pomoć ako dođe do povrede noge ili ako primetite druge simptome kao što su bol u drugim delovima tela i kratak dah. Ako sumnjate da je oticanje nogu uzrokovano lekovima koje uzimate, obavezno se obratite lekaru. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading