Po savetu lekara: Prirodna metoda nudi instant opuštanje i obećava miran san, recite ,,zbogom" umornim nogama

Vesti 14.02.2024 19:09 0

Većina nas oseća bol u stopalima i potkolenicama, posebno nakon fizičkih aktivnosti poput sporta ili vežbanja

stopala

Shutterstock

Šta može biti bolje od uranjanja nogu u toplu vodu nakon napornog i stresnog dana? Brzo opuštanje koje sledi je neuporedivo, pružajući trenutni beg od našeg brzog života. Ali, šta ako vam kažem da ovaj jednostavan čin nudi više od samo trenutnog predaha?

Može pomoći u poboljšanju sna, smanjenju stresa, poboljšanju cirkulacije krvi i još mnogo toga. Dr DN Joši, opšti lekar u klinici u Gangtoku, Sikim objašnjava zdravstvene prednosti potapanja stopala u toplu vodu.

stopala

Shutterstock

 
Kako to utiče na vaše zdravlje?

Recite ,,zbogom" umornim stopalima

Većina nas oseća bol u stopalima i potkolenicama, posebno nakon fizičkih aktivnosti poput sporta ili vežbanja. Dr Joši je rekao da potapanje stopala u toplu vodu može pomoći vašim mišićima da se opuste, oslobode napetost i bol i smanje otok. Prema istraživačima iz Međunarodnog časopisa za nauku i istraživanje (IJSR), potapanje stopala u vruću vodu može ublažiti umor povećanjem širenja krvnih sudova i povećanjem zapremine krvi.


Aktivnost protiv stresa

glavobolja

Shutterstock

 

Naša stopala su usko povezana sa tačkama pritiska našeg tela i nervnim završecima. Uranjanje u toplu vodu aktivira ove tačke pritiska, što dovodi do kaskade opuštanja u celom telu. Dakle, sledeći put kada budete pod stresom zbog nečega, potopite noge u vodu i opustite se.

Poboljšava cirkulaciju krvi

Pravilna cirkulacija krvi je neophodna za dobro zdravlje, a naša stopala igraju važnu ulogu u ovoj zamršenoj mreži. Dr Joši je dodao da potapanje stopala u toplu vodu pojačava protok krvi, izazivajući širenje krvnih sudova i poboljšavajući cirkulaciju u ekstremitetima. Ovo može biti posebno korisno za ljude koji pate od dijabetesa, artritisa ili bolesti perifernih arterija. Povećana cirkulacija podstiče brže zarastanje i smanjuje šanse za probleme. 

Poboljšava protok energije

Osim što poboljšava cirkulaciju krvi, namakanje stopala u toploj vodi takođe poboljšava protok energije u vašem telu. Ukočeni mišići ograničavaju protok krvi, ali kada se opuste, protok krvi se poboljšava, što pomaže u održavanju energije.

Promoviše dobar san

Spavanje

Shutterstock

 

Možete se odlučiti za toplu kupku za stopala ako imate problema sa spavanjem. Pomaže u širenju krvnih sudova u stopalima i podstiče cirkulaciju krvi u predelu stopala. Pruža opuštanje i povećava udobnost što vam pomaže da bolje spavate. Prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, topla kupka za stopala pre spavanja izaziva perifernu vazodilataciju i smanjuje osnovnu telesnu temperaturu. Ovo smanjenje telesne temperature pomaže vam da brzo zaspite.

Kako pripremiti kupku za stopala

1. Korak: Uzmite veliku kadu i dodajte toplu vodu u nju. Uverite se da voda nije prevruća jer može da vam opeče kožu.

2. Korak: Uzmite dve kašike Epsom soli i dodajte je u vodu. Možete čak dodati esencijalno ulje da umnožite prednosti.

3. Korak: Potopite stopala u ovu vodu oko 10 do 15 minuta.

4. Korak: Uklonite stopala iz vode i nanesite hidratantnu kremu nakon što osušite stopala.

Suština

Sledeći put kada vas noge budu bolele, kada budu umorne ili budete imali problema sa spavanjem uronite ih u toplu vodu . Međutim, ako imate bilo kakvih problema sa kožom, konsultujte se sa dermatologom pre nego što to uradite kako biste izbegli komplikacije.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading