Gerontolog tvrdi: „Jedan vitamin može da pomogne da doživite stotu, ima ga u jeftinoj hrani!“

Vesti 12.03.2024 11:28 0

Tajna dugovečnosti nije otkrivena, ali postoje navike koje mogu sačuvati zdravlje i produžiti život.

žena

Shutterstock

Najvažnija je dobro uravnotežena ishrana koja obezbeđuje sve potrebne hranjive sastojke bez uzimanja suplemenata. Međutim, gerontolog i stručnjak za zdravo starenje Darnel Koks veruje da se hrana ne proizvodi na isti način kao u prošlosti i da zbog toga postoji potreba za multivitaminskim i mineralnim dodacima.

Štiti od bolesti u starosti

"Zbog komercijalne proizvodnje, zemljište je često osiromašeno esencijalnim mineralima koji su nam potrebni za optimalno zdravlje. Osim toga, masovna proizvodnja i konzumacija visoko prerađene hrane štetno deluje na zdravlje. Nekoliko studija tvrdi da svakodnevno uzimanje multivitamina može pomoći u popunjavanju nedostataka u ishrani, a time sprečiti bolesti povezane sa starenjem, kao što su kardiovaskularne bolesti, osteoporoza i kognitivni pad", izjavila je dr Koks.

Prema doktorki Koks, jedan vitamin zaista može napraviti razliku kada je reč o dugom životu: "Vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju. Padovi i prelomi kostiju mogu biti smrtna presuda za starije osobe, a mnogi se nikad u potpunosti ne oporave. Ne samo da istraživanja pokazuju da vitamin D pomaže u jačanju kostiju, čineći pad daleko manje opasnim, nego postoje i istraživanja koja sugerišu da vitamin D pomaže smanjivanje upale, smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, jača imunitet i poboljšava raspoloženje."

vitamin

Shutterstock

 

Koja hrana ga sadrži?

Odraslima se savetuje 800 IU vitamina D, a to se može uneti uravnoteženom ishranom. Iako svakako možete uzimati vitamin svaki dan, on se najbolje apsorbuje kroz izvore hrane bogate vitaminom D. Hrana s vitaminom D uključuje: pečurke, tunjevinu, skušu, sardine, crveno meso, džigericu, spanać, mleko, jogurt, žumance.

Izađite na sunce

Izlaganje suncu jedan je od najboljih načina da dobijete dnevnu dozu vitamina D, tvrdi doktorka. Dovoljno je da u ranim jutarnjim satima, dok nije štetno, provedete 15-20 minuta na suncu, i da izložite ruke i lice bez zaštitne kreme.

Napomena: Ukoliko želite da pijete suplement vitamina D prvo se posavetujte sa svojim lekarom.

Komentari (0)
Loading