Prestanite da trujete svoje telo: Ovo su 4 najgore stvari koje možete staviti u kafu, a evo šta je bolje

Vesti 09.03.2024 20:00 0

Uprkos broju kalorija, čisti šećer koji se koristi umereno može biti bolji za vas od veštačkih zaslađivača...

kafa

Shutterstock

Ako uživate umereno, vaša ljubavna veza sa kafom možda i nije loša stvar. Međutim, stvari koje dodate u nju mogu biti.

Kafa je neophodna za mnoge ljude, a ako je ne želite piti crnu, postoje zdravije alternative koje neće staviti ukus po strani. Ispod su četiri najgora dodatka za kafu, uz zdravije alternative koje će poboljšati prirodni ukus vaše kafe.

kafa

Shutterstock

 
Slatke pavlake koje nisu na bazi mleka

Ovakvi proizvodi su najgore stvari koje možete dodati vašoj kafi jer su glavni sastojci često čvrste materije kukuruznog sirupa i delimično hidrogenizovana biljna ulja, koja oponašaju kremastu teksturu mlečnog proizvoda. Kukuruzni sirup sadrži šećer i prazne kalorije, dok su hidrogenizovana ulja trans masti povezana sa srčanim oboljenjima i dijabetesom. Pokušajte da dodate obično mleko sa niskim sadržajem masti ili obrano mleko ili bademovo mleko za zdravu prirodnu kremu.

Dodaci ukusa

Dodavanje aroma poput vanile, lešnika, karamele, mente ili bundeve je lukav način na koji čisti šećer od trske i veštačke boje za hranu ulaze u vašu kafu. Za pojačanje ukusa bez dodatnog unosa šećera, pokušajte da dodate nekoliko kapi vanile, peperminta ili raznih ekstrakata orašastih plodova da biste dobili isti ukusan ukus. Oni su prirodno bez šećera i najverovatnije su već u vašoj ostavi.

Veštački zaslađivači

Zaslađivači bez kalorija mogu zvučati privlačno onima koji paze na svoju težinu. Ali sve više studija povezuje laboratorijske zamene za šećer sa ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su poremećeni metabolizam, dijabetes, srčana insuficijencija i još mnogo toga. Pokušajte da koristite potpuno prirodan zaslađivač bez kalorija, poput čistog tečnog ekstrakta stevije. Ove prirodne alternative postaju sve češće na policama prodavnica prehrambenih proizvoda.

Šećer

Uprkos broju kalorija, čisti šećer koji se koristi umereno može biti bolji za vas od veštačkih zaslađivača. Ali ako pijete nekoliko šoljica kafe dnevno, te prazne kalorije će se brzo zbrajati. Dodavanje samo 2 kašičice šećera u svaku od vaše 3 šolje tokom dana ukupno iznosi 48 grama šećera! Ako niste spremni da pređete na tamnu stranu ispijanja crne kafe, postepeno se dođite tamo dodavanjem nekoliko mrvica cimeta za prirodnu slatkoću. Možda neće imati ukus slatke kafe koju želite, ali će smanjiti nivo šećera u krvi i držati pod kontrolom vašu želju za slatkim.

Ako vam više odgovara čaj, pokušajte da dodate med umesto šećera jer je to prirodni zaslađivač sa manje kalorija. Med takođe sadrži prirodna antiinflamatorna jedinjenja, dodatna zdravstvena korist, ističe Doylestown Health

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading