Creva glavu čuvaju: Ako vas muči varenje pokušajte da radite ovu jednostavnu stvar sa svakim obrokom

slobodanka Ćorić Vesti 10.02.2024 07:19 0

Ako želimo raznovrstan spektar bakterija u našim crevima, za koje se pokazalo da imaju različite veštine i nešto poput supermoći, onda moramo da ih hranimo tom raznolikom vrstom hrane ili će izumreti

žena

Shutterstock

Postoji bezbroj razloga zašto bi trebalo da imate zdrava creva. Postizanje i održavanje mikrobioma, triliona korisnih bakterija i hemikalija koje one proizvode, u donjem delu gastrointestinalnog trakta može pomoći telu u svemu, piše Huff Post.


Poznata dijetetičarka i doktorka Megan Rosi, koja je takođe poznata kao "Kraljica zdravlja creva" za podkast "Da li radim pogrešno?" objasnila je kako to postići.

Mikrobiom održava „super šest“ grupa hrane, a to su: integralne žitarice, orasi i semenke, povrće, voće, mahunarke i bilje i začini.

„Ako želimo raznovrstan spektar bakterija u našim crevima, za koje se pokazalo da imaju različite veštine i nešto poput supermoći, onda moramo da ih hranimo tom raznolikom vrstom hrane ili će izumreti“, rekla je Megan.

Istraživanja pokazuju da što više žvačemo, to više hranljivih materija izvlačimo iz hrane, što je dobro za creva. Morate više žvakati! Takođe je dala savet za bolje zdravlje creva koji je koristan bez obzira šta stavite u usta: više žvaći hranu. "U stvari, sve se svodi na varenje. Ne samo da počinjemo fizički da razgrađujemo hranu u ustima, već imamo i enzime u pljuvački koji počinju da je hemijski razlažu", otkrio je stručnjak.

Istraživanja pokazuju da što više žvačemo, to više hranljivih materija izvlačimo iz hrane, što je dobro za creva.


„Jedna studija je posmatrala bademe i upoređivala ljude koji su žvakali bademe deset puta u odnosu na 40 puta. Oni su pokazali da ako ih žvaćete 40 puta, zapravo apsorbujete mnogo više hranljivih materija... Ako ih žvaćete samo deset puta, apsorbujete mnogo manje i nećete dobiti taj puni zdravstveni potencijal. Dakle, žvakanje hrane je zaista važno za ekstrakciju hranljivih materija", rekao je Rosi.

„Postoji mnogo različitih aplikacija za žvakanje koje pomažu ljudima da žvaću više i sporije, ali ono što govorim mnogim mojim klijentima na klinici je da se fokusiraju samo na prva dva zalogaja svakog obroka. Nikada nećete žvakati 30 puta sa svakim zalogajem, ali samo se fokusirate na prva dva i to počinje da stvara naviku. Onda nekako počnete da žvaćete sve više i više tokom svakog obroka", otkrio je Rosi.
 

Komentari (0)
Loading