"Sutra ću, preksutra ću, imam kad...": Od ove bolesti je umrla naša glumica Ivana Mrvaljević

Slobodanka Ćorić Vesti 25.01.2024 14:27 0

Samopregled, ultrazvučni pregled i mamografija najpouzdaniji su načini da pratite stanje svojih dojki i na vreme otkrijete eventualni tumor, a i pre nego što se napipa izraslina moguće je da se jave netipični simptomi

Ivana Mrvaljević

Printscreen/Youtube

Crnogorska glumica, producentkinja i istaknuta umetnica Ivana Mrvaljević preminula je danas u 47. godini, nakon borbe sa teškom bolesti. Kada je saznala za dijagnozu bila je u šoku i bukvalno se onesvestila. Naime pre godinu dana je lekari su joj saopštili na osnovu rezultata da boluje od malignog tumora dojke. 

Rak dojke je jedan od najčešćih tipova kancera kod žena, a predstavlja zloćudnu izraslinu koja se formira nakon ubrzanog umnožavanja ćelija i uništavanja zdravog tkiva dojke. Putem krvi ili limfe zloćudne ćelije se mogu proširiti na regionalne limfne čvorove u pazušnoj i natključnoj jami sa iste strane ili u udaljene delove tela, kao što su kosti, pluċa i jetra. Tada se kaže da je tumor metastazirao u određene organe. Metastaze takođe imaju osobinu da nekontrolisano rastu i remete normalan rad organa u kojem se razvijaju. Važno je znati da ukoliko se rak dojke otkrije u ranijim stadijumima, utoliko su šanse za izlečenje veċe.

Ona se kasnije širi na ostale organe i, ako se ne leči, ima fatalan ishod.

Ivana je ovako govorila o bolesti:

"Jer mnogi misle kad kažete karcinom - onda to znači adio zauvek. Tako sam u početku i ja mislila, i počela sam da se pripremam za neke stvari. Onda sam saznala za ciljane terapije, načine lečenja koji se nude. I krenula sam u borbu", rekla je u oktobru povodom meseca prevencije karcinoma dojke za "Slobodnu Evropu", pa dodala:

"I najveći strah i najveća motivacija je bila moja ćerka. Najveći strah je bio za njenu budućnost bez mene. Istovremeno je ona bila najveći motiv da se izborim. Zbog mog deteta sam smatrala da imam jedan jedini izbor", da odlučim da pobedim.

Najčešće se javlja kod starijih žena koje imaju istoriju raka dojke u porodici, dobile su prvu menstruaciju pre 12. godine ili poslednju posle 50, dugo su na hormonskoj terapiji, nisu rađale ili su se prvi put porodile posle 30. godine, konzumiraju alkohol, puše, fizički su neaktivne i gojazne.
Ipak, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, zloćudni tumor dojke je izlečiv.

Iako kod Ivane, moglo bi se reći nije bilo ni jednog faktora rizika da se razvije zloćudna bolest, to se ipak dogodilo. Naš narod kaže: "Bolest ne bira", što znači da zdravlje ne treba uzimati zdravo za gotovo.

"Nisam pila, ni pušila, hranila sam se zdravo, uvek bila u pokretu. Takođe, dojila sam dete i niko u porodici nije se imao ovu bolest, a ja sam se je i pored svega dobila. Zato poručujem svima: "Idite na preventivne preglede, to će vam sačuvati živu glavu", pričala je Ivana. 

Nakon početka terapije, Ivana jedno vreme nije igrala na matičnoj sceni Gradskog pozorišta Podgorica, no ubrzo se vratila glumi:

"U početku nisam mogla da igram. Ubrzo sam shvatila da je strah uticao na tu odluku. Kad sam videla da terapiju dobro podnosim i da mogu da funkcionišem i sa detetom, i svim ostalim obavezama, kazala sam sebi, pa zašto ne bih igrala? Pođem, dobijem lek, i nastavim da živim normalno. Gluma me po mnogo pitanja spašavala u životu. Mislim da se to dogodilo i sad. Igra na sceni mi je dala dodatnu snagu", govorila je Ivana.

Ivana Mrvaljević je pristala da govori o svom ličnom iskustvu jer želi da ukaže na važnost preventivnih pregleda koji mogu spasiti život:

"Žene najčešće sve - decu, porodicu, posao, obaveze – stavljaju ispred sebe. Sutra ću poći, preksutra ću, imam kad… To sam i ja radila. Zato želim da ovo bude moj podstrek ženama da obavezno pođu na pregled", pričala je Ivana.

Smatrala da je dovoljno jaka za sve što ova dijagnoza sobom nosi.

Samopregled, ultrazvučni pregled i mamografija najpouzdaniji su načini da pratite stanje svojih dojki i na vreme otkrijete eventualni tumor, a i pre nego što se napipa izraslina moguće je da se jave netipični simptomi.

Iscedak iz bradavica

Pojava neobičnog iscetka ukazuje na to da se unutar dojke događa nešto što ne bi trebalo, a kako ističe dr Marisa Vajs, onkološkinja i osnivačica neprofitne organizacije "Rak dojke" u Americi, napominje da tečnost koja je krvava, roze ili se pojavljuje samo u slučaju jedne dojke može da bude pokazatelj kancera u tkivu dojke, naročito ako je uporan.

Kožne promene


Ovo je jedan od simptoma o kom se možda i najmanje priča, a može da se javi rano.


— Zadebljanje ili crvenilo kože, zajedno s oticanjem koje podseća na koru pomorandže, takođe je znak — kaže dr Vajs. — Vide se rupice tamo gde se nalaze folikuli dlake.

Krasta na bradavici


Crvenilo, ljuštenje, pojava kraste ili perutanje bradavice ili areole može da ukazuje na Pagetovu bolest dojke, koja može da bude rana indikacija raka dojke. U tim slučajevima kožne promene na bradavici podsećaju na benigna stanja popout ekcema ili psorijaze, ali se ne ublažavaju tretmanom koji se koristi za ove dermatološke probleme i, štaviše, mogu da se pogoršaju.

Promenjen oblik ili uvećanje dojke


— Neobičan oblik, kod kog je kontura iskrivljena i postoji izbočina u jednom delu dojke, može biti znak raka — ističe Vajsova. — Može da bude kao gromuljica, ali i to može da se manifestuje i time što je deo dojke tvrđi i ne možete da napipate kvržicu unutra. Takođe, često je naglašeniji pri menjanju položaja.

Uvučena bradavica


Još jedan simptom može biti poravljanje ili uvlačenje bradavice, kao i promene u smeru bradavica.

Crvenilo ili toplina


Ako primetite da je jedan deo ili cela dojka crvene boje ili topla na dodir, to može biti jedan od simptoma. Ovo je, takođe, pokazatelj mastitisa, a u slučaju upornosti zahteva mamografiju.

Zbog poslovnih i privatnih obaveza mnoge žene odlažu odlazak kod lekara usprkos brojnim zdravstvenim poteškoćama. One idu linijom manjeg otpora, pa umesto da potraže stručnu pomoć, postavljaju samodijagnoze uz pomoć interneta.

Samopregled – svest žene o zdravlju dojki

Za većinu žena uobičajeno je da primete promene na svojim dojkama tokom mesečnog ciklusa – ali svaka žena zna što je normalno za nju. Samopregled dojki u redovnim vremenskim razmacima veoma je koristan. Ako imate ciklus samopregled dojki obavljajte 7 do 10 dana od dobijanja menstruacije, a ako nemate ciklusa onda se izabere jedan datum u mesecu pa se samopregled obavlja svakog meseca na taj datum.

Samopregled obuhvata posmatranje dojki pred ogledalom i pregled jagodicama prstiju u stojećem i ležećem položaju kao i pri tuširanju.

PREGLED PRED OGLEDALOM: Opuštenih ruku stanite ispred ogledala i dobro pogledajte svaku dojku. Zatim podignite ruke iznad glave i pogledajte ponovno. Stavite ruke na bokove, stisnite prema unutra i stegnite grudne mišiće. Pogledajte sa strane i donji deo; nagnite se prema naprijed i pogledajte oblik, istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakša asimetrija u veličini dojki nije značajna jer je prisutna u najvećem broju žena. Podižući polagano ruke iznad glave tragajte za napred navedenim promenama na dojkama, čije podizanje ruku potencira promene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.

PREGLED U LEŽEĆEM POLOŽAJU: Da bi najbolje pregledali desnu dojku, legnite i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka rasprostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Ponoviti pregled i na suprotnoj dojci.

PREGLED POD TUŠEM: Kada se tuširate ili kupate, nasapunajte ruke i uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipati sve delove dojke. Ne koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke i pri pipanju obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Desnu ruku upotrebiti za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.

 

Komentari (0)
Loading