Da li podgrevate pilav, sarmu ili pire krompir? Ova jela se nalaze na svakoj drugoj trpezi u Srbiji i nije tajna da ih većina ljudi sprema za dva ili tri dana. Ipak, neke namirnice nikako ne treba podgrevati, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.
On je "Jutru" na Prvoj objasnio da zbog opasnosti da pirinač na sebi ima bakteriju Bacillus cereus, ne bi trebalo da se podgreva jer mikroorganizam može da se razmnoži, naročito ako je jelo stajalo duže na sobnoj temperaturi.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
"To je izuzetno zdrava namirnica. To je carska hrana, riža se servira mlaka zato što se bolje vari od hladne. Treba da bude topla, ali ne od podgrevanja, nego nakon pripreme. Sarma, recimo, može da se podgreva jer ima malo pirinča. Pilav je opasan zbog moguće kontaminacije. Rizik je vrlo veliki, ali riža je mnogo korisna. U njoj su lako svarljivi proteini", rekao je dr Perišić i dodao:
"U Japanu nema hipertenzije, nema mnogo dijabetesa, nema mnogo šizofrenija zbog riže. Imaju mnogo krvarenja u mozgu, to je nacionalna bolest. Riža ima samo dva odsto proteina, strukture krvnih sudova su veoma slabe, a krvni sudovi i mozak su u pihtijastoj masi i svaki veliki pritisak u krvnim sudovima nema potporu moždanog tkiva i puca. Pirinač i pirinčana voda su carska stvar za probavne smetnje", objasnio je gastronterolog.
Na pitanje da li je tačna pretpostavka mnogih da je integralni pirinač zdraviji, dr Perišić je odgovorio da jeste. "Integralna riža se teže vari, ima ljusku, zdravija je, ali mogućnost kontaminacije je veća", objasnio je.
Namirnice koje nikada ne treba podgrevati su krompir, pečurke, piletina, spanać i jaja.
"Krompir je najopasniji, ni slučajno ne podgrevajte pire krompir. Ako se desi da promeni boju, to nemojte da jedete. To nije ni malo naivno", upozorio je dr Perišić. Podgrevanjem krompira se razvija mogućnost za pojavu bakterije Clostridium botulinum, pogotovo ako je prekriven aluminijumskom folijom.
Može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu, a kod jače kliničke slike može da napadne centralni nervni sistem i izazove paralizu, gušenje, pa i smrtni ishod.

Bez ovoga nikako ne idite na plažu: Nećete izgoreti, koža će vam biti zahvalna, a još ćete uštedeti!

PENZIONERI U NEMAČKOJ VIŠE NEĆE PRIMATI PENZIIJU NA RUKE Ukida se ova opcija za više od 500.000 Srba

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

Đoković u neobičnom poslu pred polufinale Vimbldona FOTO

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

Seks-bomba dočekala 53. rođendan uz jednog od najzgodnijih frajera na planeti? FOTO

Er Srbija se bori sa najvećim igračima

Casa Maiac – Upoznajte Kosmaj inspirisan Toskanom
Oglasio se MUP: Sve blokade na teritoriji Srbije i Beograda su uklonjene

SUŠA NANELA ŠTETU POLJOPRIVREDNIM KULTURAMA Da li su padavine došle kasno?
Raskrinkani odnosi u Beloj kući: Anđela priznala da sumnja u Gastozova osećanja, on branio Sofiju od nje, Aneli i Luka ozvaničili pomirenje, a evo ko je zaratio sa Karićem

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

Ford opozvao 850.000 vozila: Evo koji modeli su pogođeni, i šta je problem

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd
