Bacate novac na navodne detoks sokove: Stručnjaci objašnjavaju da je to najgore što sebi možete uraditi, nakon prejedanja

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 01.01.2024 10:05 0

Posle preterivanja u hrani i piću osećamo se tromo, umorno, naduti smo, muče nas svakakve probavne tegobe, pritisak skače, šećer i holesterol takođe... I šta raditi u tom slučaju?

kulinarski specijalitet

Shutterstock

Statistke od pre par godina su pokazale da prosečna srpska porodica tokom novogodišnjih praznika potroši na desetine hiljada dinara samo za hranu. Šta nam to govori? Da kod nas jednostavno postoji tradicija preterivanja u "iću i piću",  po principu "bolje da ima viška, nego da zafali"...

Ako i zanemarimo koliko nas ovo preterivanje "udara po džepu", stručnjaci apeluju da se umerimo u hrani i piću, jer preterani unos jednog i drugog ostavlja negatvne posledice po zdravlje. Sutradan se osećamo tromo, umorno, naduti smo, muče nas svakakve probavne tegobe, pritisak skače, šećer i holesterol takođe... I šta raditi u tom slučaju?

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Da li pomažu raznorazni ekspresni detoks tretmani poput smutija od povrća, tople vode sa limunom i đumbirom ili lekovi za varenje i nadutost? 

"Možemo se očistiti, naravno, ali priča o čišćenju za jedan, dva, tri dana je poprilično nelogična. Uzimanje sokova, to nikako, oni detoks sokovi za nakon svega ovoga, to samo raspiri još ovu oluju skoka šećera i svega ostalog", objasnio je jednom prilikom u gostovanju na RTS Ordinaciji profesor fiziologije dr Dejan Čubrilo. 

"Ako ste već napravili skakanje, u danima nakon prejedanja smanjite kompletno svu proteinsku hranu – pirinač, krompir, supa bezmesna, bareno povrće, i to je to", njegova je preporuka. "Samo shvatite da ono što unosite novo nemojte da bude u većoj količini jer u stomaku stoji ono staro. Dobra hidracija, možete uz to neke kombinacije limunada, grejpfruta sa đumbirom ili kurkumom jer ako idu sami ne valjaju jer hlade telo".

A što se tiče suplemenata koji se preporučuju, dr Čubrilo kaže da vitamin C može da bude od koristi. 

"Vitamin C, to svi znamo, pušači, alkoholičari, prejedači. Svi na taj način stvaramo ogromnu količinu tog otpada, slobodnih radikala, vojnika koji kreću ka našim ćelijama, napadaju ih i remete njihovu funkciju. Vi imate vojnike koji se brane protiv tih vojnika. Vitamin C je toliko moćan vojni sistem koji se nalazi u tečnosti, u ćeliji i u krvi, koji jako efikasno eliminiiše štetno dejstvo tih radikala koji su stvoreni lošim varenjem, odnosno navikama. Uzeti ga kroz suplement, tri puta dnevno, dovoljno je po pola tablete od 500mg. Tih 250 mg su neka količina koja se može apsorbovati, tim pre ako ste preterali sa hranom", poručio je dr Čubrilo.

Poznati srpski gastroenterolog, dr Vojislav Perišić, objasnio je jednom prilikom u gostovanju na TV Prva kako dva jela mogu da pomognu nakon prazničnog prejedanja. Po njegovim rečima, ključni su pileća "juhica" sa renom i rinflajš sa pilećim mesom.

"Ujutru treba da se uzima supa koja 'donosi' tečnost, so i antioksidansi. Osoba koja je pila viski je jako mnogo mokrila i malo unosila tečnosti. Njeno telo je u kolapsu", ističe dr Voja i otkriva zašto baš ova supa pomaže.

"Nije naučno dokazano, ali ima dosta empirijskih stanovišta, i nekih spekulativnih momenata koje ne bih želeo da iznosim, međutim ima dosta dokaza da pileća supa mnogo bolje oporavlja od one napravljene sa junećim mesom. Ali ne pravi se od svakog mesa, nikako od belog, već od bataka i karabataka. Zašto? Ima mnogo proteina, aminoskiselina, nizak sadržaj vlakana i vrlo malo masnoće."

Za rinflajš dr Perišić kaže da se pravio u Austrougarskoj posle ručka i to s razlogom.

"To je bila govedina koja je kuvana sa povrćem se procedi, sve što je ostalo dobro, ostaje u supi i brzo se apsorbuje", rekao je i dodao da je njegova preporuka da se ipak pravi od piletine: "Ne pravi veliku diletaciju želuca. Doda se ren. On je antioksidantni enzim koji čisti!", kaže dr Voja i naglašava da veliki unos hrane predstavlja antioksidanti udar, stres, a ren je tu da spreči ovaj udar. Po rečima dr Voje, sledeće što posle supe treba uzeti je taj rinflajš.

"Rinflajš mora da ima malo krompira, celer, paškanat... I moja baba je sekla velike glavice crnog luka na pola, stavljala ga na plotnu, pa to stavi u supu. Posle toga možete da 'letite'", našalio se gastroenterolog.

A šta je najbolje da jedete sutradan, dan nakon obilne praznične trpeze, izneo je svoje mišljenje i Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud. On je slikovito je objasnio da zbog obilnog obroka dobijemo čak kilogram masti, ali je zatim otkrio i šta treba da jedemo dan nakon prejedanja:

"Za doručak – čaša jogurta i raženi hleb, za ručak raženi hleb i teleća čorbica, a za večeru – samo teleća čorbica. Ovakav režim ishrane treba pratiti dva dana nakon praznika, ako ne želite da dobijete na kilaži", otkrio je dr Filgud.

img
24. 07. 2025 08:47

FSS SE OGLASIO Tužan dan: Preminuo legendarni golman i trener

img
24. 07. 2025 10:00

PRAVE SE BRZO I LAKO, A DECA ĆE IH OBOŽAVATI: Pljeskavice od brokolija

img
07. 06. 2025 00:00

RADOVI NA EKSPU TEKU PO PLANU Jerinić: Na pripremnom sastanku u Beogradu predstavićemo izložbu

img
20. 07. 2025 00:00

„EKSPO NIJE SAMO SVEČANOST“… Izložba je „motor“, znak da je Srbija okrenuta svetu

img
24. 07. 2025 10:00

KONKURSNA LINIJA RAZVOJNOG FONDA AP VOJVODINE ZA INVESTICIONA ULAGANjA U PRIVREDI

img
11. 07. 2025 06:51

TOKOM SVETSKOG PRVENSTVA U VATERPOLU 3000 DINARA I 1500 FREE SPINOVA SAMO U ADMIRAL BETU

img
13. 07. 2025 14:59

Neodoljiva ponuda! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 418€ – na samo dva sata leta od Vas!

img
23. 07. 2025 08:14

VIŠE OD GENIJA Kako je Marija Kiri pomerila granice i zašto se toga podsećamo baš sada

img
16. 07. 2025 00:00

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

img
24. 07. 2025 10:04

PALME, OGROMAN BAZEN I HOLIVUDSKO OSVETLJENJE: Vila Goce Božinovske u Surčinu od 700.000 evra izgleda čarobno, Šijan pokazao parče svog raja (FOTO)

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
14. 07. 2025 00:00

MALI NA GRADILIŠTU U SURČINU – Sve ide po planu za Ekspo, ključevi do 1. decembra 2026. (FOTO)

img
24. 07. 2025 10:01

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO Vlahović i još jedan Srbin deo trampe

img
03. 07. 2025 09:24

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

img
23. 07. 2025 07:26

Elektro – robot iz 30-ih koji je nagovestio svet kakav danas poznajemo

img
24. 07. 2025 10:00

Lubenice ne smeju da jedu baš svi: Ako imate ove zdravstvene probleme izbegavajte je, evo i zašto

Komentari (0)