Bacate novac na navodne detoks sokove: Stručnjaci objašnjavaju da je to najgore što sebi možete uraditi, nakon prejedanja

Slobodanka Ćorić Vesti 01.01.2024 10:05 0

Posle preterivanja u hrani i piću osećamo se tromo, umorno, naduti smo, muče nas svakakve probavne tegobe, pritisak skače, šećer i holesterol takođe... I šta raditi u tom slučaju?

kulinarski specijalitet

Shutterstock

Statistke od pre par godina su pokazale da prosečna srpska porodica tokom novogodišnjih praznika potroši na desetine hiljada dinara samo za hranu. Šta nam to govori? Da kod nas jednostavno postoji tradicija preterivanja u "iću i piću",  po principu "bolje da ima viška, nego da zafali"...

Ako i zanemarimo koliko nas ovo preterivanje "udara po džepu", stručnjaci apeluju da se umerimo u hrani i piću, jer preterani unos jednog i drugog ostavlja negatvne posledice po zdravlje. Sutradan se osećamo tromo, umorno, naduti smo, muče nas svakakve probavne tegobe, pritisak skače, šećer i holesterol takođe... I šta raditi u tom slučaju?

Da li pomažu raznorazni ekspresni detoks tretmani poput smutija od povrća, tople vode sa limunom i đumbirom ili lekovi za varenje i nadutost? 

"Možemo se očistiti, naravno, ali priča o čišćenju za jedan, dva, tri dana je poprilično nelogična. Uzimanje sokova, to nikako, oni detoks sokovi za nakon svega ovoga, to samo raspiri još ovu oluju skoka šećera i svega ostalog", objasnio je jednom prilikom u gostovanju na RTS Ordinaciji profesor fiziologije dr Dejan Čubrilo. 

"Ako ste već napravili skakanje, u danima nakon prejedanja smanjite kompletno svu proteinsku hranu – pirinač, krompir, supa bezmesna, bareno povrće, i to je to", njegova je preporuka. "Samo shvatite da ono što unosite novo nemojte da bude u većoj količini jer u stomaku stoji ono staro. Dobra hidracija, možete uz to neke kombinacije limunada, grejpfruta sa đumbirom ili kurkumom jer ako idu sami ne valjaju jer hlade telo".

A što se tiče suplemenata koji se preporučuju, dr Čubrilo kaže da vitamin C može da bude od koristi. 

"Vitamin C, to svi znamo, pušači, alkoholičari, prejedači. Svi na taj način stvaramo ogromnu količinu tog otpada, slobodnih radikala, vojnika koji kreću ka našim ćelijama, napadaju ih i remete njihovu funkciju. Vi imate vojnike koji se brane protiv tih vojnika. Vitamin C je toliko moćan vojni sistem koji se nalazi u tečnosti, u ćeliji i u krvi, koji jako efikasno eliminiiše štetno dejstvo tih radikala koji su stvoreni lošim varenjem, odnosno navikama. Uzeti ga kroz suplement, tri puta dnevno, dovoljno je po pola tablete od 500mg. Tih 250 mg su neka količina koja se može apsorbovati, tim pre ako ste preterali sa hranom", poručio je dr Čubrilo.

Poznati srpski gastroenterolog, dr Vojislav Perišić, objasnio je jednom prilikom u gostovanju na TV Prva kako dva jela mogu da pomognu nakon prazničnog prejedanja. Po njegovim rečima, ključni su pileća "juhica" sa renom i rinflajš sa pilećim mesom.

"Ujutru treba da se uzima supa koja 'donosi' tečnost, so i antioksidansi. Osoba koja je pila viski je jako mnogo mokrila i malo unosila tečnosti. Njeno telo je u kolapsu", ističe dr Voja i otkriva zašto baš ova supa pomaže.

"Nije naučno dokazano, ali ima dosta empirijskih stanovišta, i nekih spekulativnih momenata koje ne bih želeo da iznosim, međutim ima dosta dokaza da pileća supa mnogo bolje oporavlja od one napravljene sa junećim mesom. Ali ne pravi se od svakog mesa, nikako od belog, već od bataka i karabataka. Zašto? Ima mnogo proteina, aminoskiselina, nizak sadržaj vlakana i vrlo malo masnoće."

Za rinflajš dr Perišić kaže da se pravio u Austrougarskoj posle ručka i to s razlogom.

"To je bila govedina koja je kuvana sa povrćem se procedi, sve što je ostalo dobro, ostaje u supi i brzo se apsorbuje", rekao je i dodao da je njegova preporuka da se ipak pravi od piletine: "Ne pravi veliku diletaciju želuca. Doda se ren. On je antioksidantni enzim koji čisti!", kaže dr Voja i naglašava da veliki unos hrane predstavlja antioksidanti udar, stres, a ren je tu da spreči ovaj udar. Po rečima dr Voje, sledeće što posle supe treba uzeti je taj rinflajš.

"Rinflajš mora da ima malo krompira, celer, paškanat... I moja baba je sekla velike glavice crnog luka na pola, stavljala ga na plotnu, pa to stavi u supu. Posle toga možete da 'letite'", našalio se gastroenterolog.

A šta je najbolje da jedete sutradan, dan nakon obilne praznične trpeze, izneo je svoje mišljenje i Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud. On je slikovito je objasnio da zbog obilnog obroka dobijemo čak kilogram masti, ali je zatim otkrio i šta treba da jedemo dan nakon prejedanja:

"Za doručak – čaša jogurta i raženi hleb, za ručak raženi hleb i teleća čorbica, a za večeru – samo teleća čorbica. Ovakav režim ishrane treba pratiti dva dana nakon praznika, ako ne želite da dobijete na kilaži", otkrio je dr Filgud.

Komentari (0)
Loading