Najgori simptom povišenog holesterola: Ako ovo osetite, odmah kod lekara, srce može da vam stane

Slobodanka Ćorić Vesti 19.12.2023 20:05 0

Povišene "masnoće" tokom niza godina i decenija ne daju apsolutno nikakve simptome i vrlo zanemarljive znake

Najgori simptom povišenog holesterola: Ako ovo osetite, odmah kod lekara, srce može da vam stane

Shutterstock

Za većinu bolesti je uobičajeno karakteristično da imaju neke simptome i znake. Međutim, povišene "masnoće" tokom niza godina i decenija ne daju apsolutno nikakve simptome i vrlo zanemarljive znake, kao što je nakupljanje masnoće na kapcima i tetivama, a pacijenti čim ne osećaju simptome neke bolesti onda je i ne shvataju ozbiljno, odnosno ne "registruju" opasnost po njihovo zdravlje.

Dislipidemija je "tiha pošast"

Ako se zna sa su pojedine bolesti puput infarkta miokarda, moždanog udara i amputacija ekstremiteta zbog periferne arterijske bolesti, krajnji rezultat ateroskleroze, koja značajnim delom nastaje kao posledica "poremećaja masnoća u krvi", onda je jasno da dislipidemija jeste "tiha pošast" koja vodi značajnom obolijevanju i smrtnosti od ovih bolesti. Iz ovoga se mora zaključiti da se u budućnosti mora puno raditi na povećanoj "vidljivosti" dislipidemije, a sve sa ciljem brzog upoznavanja pacijenata sa koliko ozbiljnim problemom se mora suočiti.

Ali, postoji jedan jasan simptom koji pomaže da se blagovremeno utvrdi rizik od srčanog zastoja usled visokog holesterola.

Aterosklerotski plakovi mogu da utiču na bilo koje krvne sudove, ali se najčešće masnoće najviše talože u velikim arterijama: karotidi, aorti, velikim sudovima donjih ekstremiteta. Znaci povišenog nivoa holesterola u početnoj fazi se ne osećaju. Mogu da se otkriju samo putem krvi, odnosno ciljanom analizom.

Zabrinjavajući simptom

Simptom koji ukazuje da vam je nivo holesterola toliko visok da može da izazove zastoj srca jeste bol u grudima. Ovo se dešava kada se masnoće nakupljaju u zidovima arterija i usporavaju protok krvi, što dovodi do komplikacija. Konkretno, ako je bol koncentrisan u levoj strani grudnog koša ili desno u centru, širi se na levu ruku ili vrat i pojačava se fizičkim naporom, stručnjaci upozoravaju da je reč o stanju opasnom po život. U tom slučaju, odmah treba da se obratite lekaru.

Ovo stanje takođe karakteriše i skok krvnog pritiska (140 sa 90 mm Hg i više). Kada su zidovi arterija značajno oštećeni, srce počinje da radi pod većim opterećenjem. Zbog toga postoji veliki rizik od pojave angine pektoris ili napada gušenja. Komplikacije oba ova stanja su srčani udar i zastoj.

 
Komentari (0)
Loading