"Nije vredno toga, ljudi": Doktorka otkriva koju namirnicu većina jede jer veruje da je zdrava i ne goji, a ustvari je propast

Slobodanka Ćorić Vesti 02.12.2023 06:54 0

Reč je o namirnicama koje se smatraju zdravim, a iz perspektive metabolizma to ustvari nisu

"Nije vredno toga, ljudi": Doktorka otkriva koju namirnicu većina jede jer veruje da je zdrava i ne goji, a ustvari je propast

pixabay

Svi znamo da postoje zdrave i manje zdrave namirnice. Na koje treba da obratimo posebnu pažnju, u svom videu govorila je dr Midžin Braun. Ona je na društvenoj mreži TikTok objavila video o hrani koju treba izbegavati. Reč je o namirnicama koje se smatraju zdravim, a iz perspektive metabolizma to ustvari nisu.

“Sve te namirnice imaju ogroman glikemijski indeks nakon što ih pojedete. Što je veći uticaj na glikemiju, to je veći i uticaj insulina, a to nije dobro jer dovodi do insulinske rezistencije. Upravo je insulinska rezistencija osnovni uzrok svih bolesti povezanih s načinom života", rekla je doktorka pa pokazala grafiku bolesti koje uključuju bolesti srca, rak, masnu jetru, policistične jajnike, erektilnu disfunkciju, demenciju, migrenu, povišene telesne masnoće i dijabetes.

Prva hrana koju dr Braun ne odobrava jesu voćni sokovi. Oni ponekad imaju toliko šećera koliko i limenka gaziranog soka.

"Čak i nezaslađena varijanta može da sadrži čak 26 grama ugljenih hidrata, što je oko šest kašičica šećera. Sve to s vrlo malo vlakana", objasnila je doktorka, prenosi b92. Sledeće na redu su mango, ananas, banane i grožđe koji imaju jako puno šećera i treba ih tretirati kao desert, napomenula je doktorka. Sledi ovseno mleko sa 15 grama ugljenih hidrata po šoljici.

"Da ne spominjem da su mnoge robne marke koje se kupuju u radnjama napravljene s konzervansima, gustinima i emulgatorima, a sve to nije dobro za zdravlje naših creva ili naše celokupno zdravlje", istakla je dr Braun. Na četvrtom mestu su ovsene pahuljice koje mnogi preporučuju kao zdrav izvor vlakana.

"Jedna šoljica ovsenih pahuljica ima oko osam grama vlakana, ali 62 grama ugljenih hidrata. Nije vredno toga, ljudi", poručila je. Na poslednjem mestu su pirinčane galete (koje podsećaju na stiropor). U dve galete nalazi se 70 kalorija, ali i 14 grama ugljenih hidrata i nedovoljno vlakana.

 
Komentari (0)
Loading