Na severu Pakistana u podnožju Himalaja, živi narod zvan Hunza ili kako ih neki zovu, Hunza ljudi. Pažnju širom sveta privlače zbog jedne činjenice. Naime, mnogi od njih dožive sto i više godina dok je prosečna starost u ostatku te zemlje 67 godina. Gotovo nikad nisu bolesni, a rak je za njih nepoznanica.
Takođe, svoje besprekorno zdravlje pripisuju karakterističnoj ishrani koja uključuje veliku konzumaciju jedne voćke. Smatra se da oni ne znaju za rak i žive sto godina jer jedu gomilu kajsija.
Tačnije, u jednom periodu, ništa ne jedu 2 do 4 meseca već piju sok od kajsija. Takođe, sušene kajsije su bogate beta-karotenom i štite ćelije od oštećenja.
Bitno za napomenuti, koštice kajsija sadrže visoke količine vitamina B-17 koji je moćan borac protiv raka. Tokom godine Hunza ljudi konzumiraju samo sirovo voće i povrće, suve kajsije, orahe i ostale orašaste proizvode bogate zdravim masnoćama, različite žitarice kao što su heljda, proso i ječam, a redovno unose i mleko, jaja i mahunarke koje su bogate proteinima.