Ženu je probudio svrab po telu i saznala je užasavajuću dijagnozu: "Nisam znala da nešto nije u redu"

Slobodanka Ćorić Vesti 23.11.2023 09:55 0

Simptomi mogu uključivati probavne smetnje, bol u stomaku ili leđima, promene u stolici, neobjašnjiv gubitak težine ili gubitak apetita i žutu kožu ili oči

svrab

Shutterstock

Barbara Grin iz Fols Čerča u Virdžiniji, vodila je aktivan život, šetajući svaki dan i vežbajući jogu pre nego što je osetila čudan simptom početkom jula 2022. Barbara se probudila usred noći i češući je po celom telu. U početku nije mnogo razmišljala, ali je otišla kod lekara kada svrab nije nestajao sedam dana.

Lekari su naredili analize krvi nakon što su saznali da je njena stolica postala svetlija, a urin tamniji, a kasnije joj je dijagnostikovan rak pankreasa u četvrtom stadijumu.

Barbara je za Tudej rekla: „Svrbelo me kao ujed bube, ali ovo je kao ujed bube koji se proširio po mom telu. Verovala sam da će doktor misliti da sam totalno luda što sam došla jer me svrbi. Nisam imala pojma da nešto nije u redu sa mnom. Mislila sam da sam sasvim dobro. Svi drugi znaju da je rak pankreasa smrtonosan. Ja nisam to znala“.

Barbara Grin

Printscreen/Facebook

 

Oko 8.800 Britanaca svake godine oboli od raka pankreasa, a 8.700 umre od te bolesti. Rak pankreasa je u porastu i predviđa se da će prestići rak dojke i postati četvrti najsmrtonosniji rak u zemlji do 2030. godine. Iako se petogodišnja stopa preživljavanja kod većine karcinoma poboljšava, stope raka pankreasa su ostale iste u poslednjih 40 godina u Velikoj Britaniji. Kasna dijagnoza je čest problem, a četiri od pet slučajeva se ne otkriju dok rak ne metastazira.

Simptomi mogu uključivati probavne smetnje, bol u stomaku ili leđima, promene u stolici, neobjašnjiv gubitak težine ili gubitak apetita i žutu kožu ili oči.

Međutim, u retkim slučajevima može uzrokovati progresivnu svrbež koji često prati žuticu - žutilo kože ili očiju - kao u Barbarinom slučaju.

Bolest se Barbari proširila. Nije bila kandidat za operaciju i doktori su joj dali manje od godinu dana života, ali je dobila ciklus hemoterapije, piše Slobodna Dalmacija.

Prošlo je 15 meseci od dijagnoze i tumor joj se toliko smanjio da je jedva vidljiv na slikama.

Barbara je rekla da "ne zna koliko će još dugo živeti", ali kaže da se "čini da ne umire prema rasporedu".

"Prošlo je više od godinu dana od moje dijagnoze i dobar je osećaj kazati da su mi se tumori smanjili, iako skener još uvek pokazuje rak. Nastavljam da živim svoj život najbolje što mogu, pa kako bude", rekla je Barbara.

Komentari (0)
Loading