Osećate li često da je neko u vašoj sobi dok spavate? Evo koji su razlozi, a možda je potrebno posetiti i lekara

Vesti 07.11.2023 22:13 0

Ako vam se događa da se smestite u krevet i u jednom trenutku osetite kao da je u vašoj sobi još neko, to bi moglo značiti da imate paralizu sna ili halucinacije.

strah

Shutterstock

Ovaj osećaj može vas veoma uznemiriti, a obično se javlja kada tonete u san ili se tek budite. Psihološkinja i direktorka kompanije "Sleep Health" Šelbi Haris ističe da su ova iskustva uglavnom kratka i da mozak ima tendenciju da stvori viuzelnu komponentnu poput ove.

Takođe, nije neuobičajeno da se osećate kao da padate ili da čujete zvukove i glasove kojih nema.

Paraliza sna je sličan fenomen kada se ne možete pomaknuti ili govoriti ispravno dok se budite. Ponekad je popraćeno halucinacijama, poput viđenja, slušanja ili osećaja prisutnosti nekoga ko zapravo nije tu.

Paraliza sna obično se događa nakon REM faze spavanja, faze sna u kojoj se većina snova događa.Tokom ove faze sna vaše je telo paraliziovano, a paraliza može potrajati minutu ili dve dok se vraćate svesti, tako da se osećate budnim, ali još niste u stanju pokretati telo.

Psihološkinja Haris navodi da halucinacije u snu i paraliza u snu se obično ne događaju svake noći. Zapravo, većina nas će ih doživeti samo s vremena na vreme.

Ipak, postoje određeni faktori koji povećaju šanse za ovakvim stanjima, a to su: neispavanost, velike količine stresa, novi lekovi, neki skriveni problemi sa spavanjem ili možda imate neku vrstu traume ili posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Povremeni osećaj da neko drugi boravi u prostoriji dok spavate najčešće nije razlog za zabrinutost, ali ako se to događa češće, mogao bi to biti problem sa spavanjem ili mentalnim zdravljem, koji treba rešiti s lekarom.

 

 

 

 

@najzena.rs Šta mislite o nošenju veštačkih trepavica na radnom mestu? #najzena #zena #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading