Svetski dan borbe protiv psorijaze: Kožno oboljenje koje ima i Kim Kardašijan, ne leči se, ali se može značajno ublažiti

Vesti 29.10.2023 18:24 0

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv psorijaze. U Srbiji ovo oboljenje ima oko 140.000 ljudi. To su promene na koži koje narušavaju fizički izgled, a kod težih oblika javljaju se pridružene bolesti - upala zglobova, dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, depresija.

psorijaza

Shutterstock

Bitku sa psorijazom ne vode samo obični ljudi. I mnoge poznate ličnosti muče tu muku. Sigurno ste videli fotografije Kim Kardašijan, koja često pokazuje fleke na nogama i licu. Ona se godinama bori sa psorijazom, a izjavila je da joj se stanje pogorša zbog stresa i dijete.

Psorijaza nije zarazna

Prepoznaćete je po crvenim flekama koje se ljušte i svrbe, a mogu biti različite veličine. Prvo se uglavnom pojavi na laktovima, kolenima, u kosi, ali se javlja i na dlanovima, stopalima…

Psorijaza nije zarazna iako mnogi ljudi misle da jeste, pa izbegavaju fizički kontakt sa osobama koje je imaju. Međutim, psorijaza se ne može se preneti direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Okidači za nastanak ove kožne bolesti ili pogoršanja mogu biti stres, masna hrana, neki lekovi (za reumu, pritisak), alkohol, pušenje, infekcija koja oslabi imunitet. Osobe koje imaju teži oblik psorijaze, mogu dobiti i druge bolesti - dijabetes, artritis, bolesti srca, depresiju.

psorijaza

Shutterstock

 

Biološka terapija o trošku države

Psorijaza se ne leči, ali se može ublažiti i držati pod kontrolom. Pomaže sunčanje, foto-hemio terapija ili terapija uskopojasnim B zracima. Lokalna terapija je u vidu masti. Primenom biološke terapije koja je na listi RFZO se značajno ublažavaju simptomi psorijaze, pa se život obolele osobe vraća u normalu. Terapija je u vidu potkožnih injekcija koje se daju u određenim vremenskim intervalima. 

psorijaza

Shutterstock

 

Prirodni lekovi

Aloe vera - ublažava simptome, hidrira kožu i stvara zaštitni sloj. Gel iz lista aloje nanosite direktno na kožu tri puta dnevno, nekoliko nedelja.

Nim ulje – hidrira kožu i pomaže zarastanje rana. Pomešajte 10 kapi s kašičicom zagrejanog kokosovog ulja. Jednom dnevno namažite obolela mesta, ostavite jedan sat, pa isperite.

Topla kupka – Napunite kadu mlakom vodom i stavite malo gorke soli (epsom so) koja će ublažiti svrab.

Komentari (0)
Loading