Osećate se dehidrirano? Probajte ova 3 pića, hidriraju i nadoknađuju elektrolite

Vesti 06.10.2023 20:40 0

Zdrava pića koja vraćaju energiju...

Limunada

Shutterstock/limunada

Izotonici nadoknađuju materije koje se oslobađaju znojenjem, a imaju istu koncetraciju soli kao i krv, zato organizam najlakše apsorbuje vodu iz njih. To je razlog zbog kog je izotonični napitak bolji izbor od vode ili energetskih pića.

Zašto izotonični napitak?

Jedan od neophodnih sastojaka napitaka za trčanje je i šećer, koji nam daje energiju za kretanje. Ipak šećer u kristalu, koji se uglavnom koristi u domaćinstvima, u stvari je polisaharid i ima duge lance ugljenih hidrata. Upravo iz tog razloga kuhinjski šećer nije najbolje sredstvo za brzo nadoknađivanje energije i treba ga zameniti prostim šećerom. Dekstroza je u stvari glukoza, prost šećer koji se odmah rastvara i nadoknađuje izgubljenu energiju. Umesto nje, možete da koristite i med.

Pored toga potrebno nam je da nadoknadimo izgubljenu so, a za to je kuhinjska so dobar izbor, piše Trčanje.rs.

Na kraju nadoknadićemo i vitamine, a i prijaće i dobar ukus koji će imati vaš izotonični napitak. Ukusi mogu da budu različiti, a citrusi su uvek dobar izbor. Važno je da sve namirnice budu prirodne, što znači da bi bilo dobro da izbegavate sokove na rastvaranje ili druge hemijski obrađene namirnice.

1. Limunada + dekstroza

Limunada

Shutterstock

 

 

Sastojci:

5-6 kašičica dekstroze (oko 35-40 g)
sok od pola većeg limuna ili manjeg celog limuna
1 g vanilinog šećera
četvrtina kašičice soli
0,5 l vode

Sve ovo sipajte u flašicu od 0.5 l i dobro promućkajte.

2. Limun + med izotonik

med

Shutterstock

 

 

 

Sastojci:

4-5 kašičica bagremovog ili livadskog meda (oko 35-40 g)

sok od polovine većeg limuna ili manjeg celog limuna
 četvrtina kašičice soli
0,5 l vode

Razmutite u većoj posudi i prelijte u flašicu kada se med otopi.

3. MIX Voće + med + limun

Piće

Shutterstock

 

 

Sastojci:

0,1 l bistrog voćnog soka bez konzervansa
3 kašičice meda
sok od polovine manjeg limuna
četvrtina kašičice soli
0,4 l vode

Razmutite u većoj posudi i prelijte u flašicu kada se med otopi.

Napitke možete da koristite na svakom treningu koji traje duže od 45 minuta, a najbolje je posle treninga. Ukoliko u sklopu svog treninga trčite kraće od 40 minuta, možete da popijete čašu (do 2 dl) napitka u 20 minutu. Preostalu količinu soka popijte posle trčanja, tako što ćete da, čim završite sa treningom, popijete još jednu čašu a ostatak pola sata kasnije uz obrok. Preporučljivo je da prvi obrok posle trčanja bude u prvih sat vremena posle treninga!

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

Komentari (0)
Loading