Bol u grudima širi se prema leđima: Svi prave ovu grešku, a u pitanju bi mogla biti zloćudna bolest

Slobodanka Ćorić Vesti 05.10.2023 10:22 0

Agresivna bolest sa visokom stopom smrtnosti

dr aleksandar simić

Printscreen/tvprva

Statistika pokazuje da karcinom jednjaka beleži najveću stopu rasta, a kako gorušica dovodi do njega, kako prepoznati simptome i sprečiti iste, objasnio je prof. dr Aleksandar Simić, digestivni hirurg.

"Svi su nekada osetili gorušicu, a u suštini se radi o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti, kako je mi stručno zovemo. Razlog za njen nastanak prevashodno leži u načinu ishrane, a s druge strane u faktorima koji mogu da utiču na nastanak ovog oboljenja. Tu se misli na ljude koji imaju povećanu telesnu težinu, koji imaju želudačnu kilu, one koji jedu veću količinu masne, ljute i začinjene hrane i naravno, na ljude sa smanjenom fizičkom aktivnošću", rekao je dr Simić i dodao:

"Ako biste želeli da pomognete sebi, postoji par postulata koje možete da primenite. Prvi, koji uvek napominjem i studentima i pacijentima, jeste da od poslednjeg obroka do odlaska u krevet mora da prođe najmanje 3 ili 4 sata. Razlog za to je činjenica da varenje hrane u želucu traje oko 2, 2 i po sata i da nakon toga hrana napušta želudac i odlazi u dvanaestopalačno crevo. Ako sa punim želucem legnete u krevet, onda tokom noći dolazi do fermentacije hrane u želucu, stvaranja viška gasova i potrebe za vraćanjem tog sadržaja iz želuca u jednjak i javiće se simptom gorušice", rekao je profesor.

Simptomi raka jednjaka

Često su početni znaci upozorenja raka jednjaka blagi, nespecifični i lako ih je propustiti.

Prvi simptom raka jednjaka obično je teško gutanje čvrste hrane, koja se javlja kada rastući rak sužava jednjak. Nekoliko nedelja kasnije, postaje teško progutati meku hranu, zatim tečnost i pljuvačku. Gubitak težine je uobičajen, čak i kada osoba nastavi da jede dobro. Ljudi mogu imati bol u grudima, koji se oseća kao da se širi prema leđima.
 

Kako rak napreduje, obično pogađa različite nerve i druga tkiva i organe. Tumor može uticati na nerv koji kontroliše glasne žice, što može dovesti do promuklosti. Pritisak na okolne nerve može izazvati bol u kičmi, paralizu dijafragme i štucanje.

Rak se obično širi na pluća, gde može da izazove kratak dah, i na jetru, gde može izazvati groznicu i oticanje stomaka. Širenje na kost može izazvati bol. Širenje na mozak može izazvati glavobolju, konfuziju i napade. Zahvaćenost creva može izazvati povraćanje, krv u stolici i nedostatak gvožđa.

U kasnim stadijumima, rak može u potpunosti blokirati jednjak, čineći nemogućim gutanje. Sadržaj se nakuplja u ustima, što može biti veoma neprijatno i uznemirujuće.

Agresivna bolest sa visokom stopom smrtnosti

Rak jednjaka je izuzetno agresivna bolest sa visokom stopom mortaliteta. Svake godine veliki broj ljudi izgubi život zbog ove opasne bolesti.

Rak jednjaka je generalno podeljen u dve kategorije. To su karcinomi skvamoznih ćelija i adenokarcinomi. Posebno zabrinjava povećanje incidencije adenokarcinoma jednjaka.

Značaj nutricionista u lečenju bolesti jednjaka

Savremeni način života, posebno ishrana, razlog je što sve više ljudi ima problema sa jednjakom. Najčešća oboljenja ovog organa su zapaljenje sluzokože, refluksna bolest, infekcije, poremećaji gutanja, tumori jednjaka. Stoga su nutricionisti važna karika u lečenju bolesti jednjaka.

Njihova stručnost u ishrani omogućava im da obezbede individualne planove obroka koji smanjuju simptome i promovišu zarastanje jednjaka. Rad sa nutricionistom može biti od velike koristi za pacijente koji se suočavaju sa bolestima jednjaka i žele da poboljšaju svoje zdravlje. Ono što je veoma važno kada čovek prijavi da je već bio kod lekara, kada dođe kod nutricioniste, jeste da ima ispravnu dijagnozu, da se ne zanemare neka teža stanja.

Dakle, nije samo 'neka vrsta' žgaravice zbog nezdravog načina života. Prvo, idemo kroz celu istoriju bolesti, pregledamo medicinske nalaze da vidimo da li je u pitanju GERB, nezdrave životne navike od pušenja do konzumiranja alkohola, da li ima alergija na hranu, intolerancije. Ponekad ljudi nisu ni svesni, znaju da im nešto smeta, da im grlo otiče, kašlju, ali ne znaju zašto.
 

 

Komentari (0)
Loading