Danas svi teže zdravijoj ishrani, bilo da prate antiinflamatornu dijetu, povećavaju unos superhrane ili jednostavno pokušavaju da se drže sezonskih namirnica. A ako radite sve tri stvari, imate sreće — nutricionisti preporučuju ovu klasičnu jesenju namirnicu kao neizostavan deo vaše ishrane tokom jeseni. Nije iznenađenje: u pitanju je bundeva.
„Bundeva dobija mnogo pažnje svake jeseni i to s dobrim razlogom“, kaže Džejmi Mok, magistrica nauka i registrovana dijetetičarka, portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku za Real Simple.
„Preporučujem da je uključite u ishranu, posebno kada je u sezoni, jer je nutritivna bomba i svestran sastojak za širok spektar recepata.“
Shutterstock
Spremni da uživate u ukusu sezone (osim svoje opsesije bundeva začin latom, naravno)? Saznajte koje sve koristi donosi bundeva — i kako da je uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu.
Zdravstvene prednosti konzumiranja bundeve
Mnogo toga ima da se voli kod ove prave superhrane.
„Kad bih morala da izaberem jednu sezonsku namirnicu za jesen, to bi bila bundeva ili zimska tikva,“ kaže dr Federika Amati, MPH, registrovana nutricionistkinja i glavna nutricionistkinja u kompaniji ,,ZOE".
„One su bogate vlaknima, kalijumom, vitaminom C i beta-karotenom, koji podržava zdravlje očiju i imunog sistema. Takođe su pristupačne, svestrane i lako dostupne tokom sezone.“
Shutterstock
Zapravo, ako vam je cilj unos vitamina A, samo pola šolje pirea od bundeve obezbeđuje celu dnevnu preporučenu količinu — i više od toga.
Ni semenke bundeve ne treba bacati, jer i one obiluju hranljivim materijama! „Ne zaboravite na semenke, koje su pune proteina, vlakana, cinka, magnezijuma i zdravih masti“, dodaje Amati.
Iako je pire od bundeve iz konzerve dostupan tokom cele godine (i sadrži iste hranljive sastojke), u jesen se isplati okrenuti svežoj bundevi. (Uvek je dobra ideja jesti sezonski!)
„Jedenje sezonskih namirnica je najbolji način da uživate u svežem povrću i voću koje se bere na vrhuncu zrelosti,“ kaže Mok. „Sezonske namirnice imaju najviše ukusa i nutritivne vrednosti — vitamina, minerala i antioksidanata. Kroz sezonsku ishranu prirodno unosite raznovrsnije sastojke i samim tim širi spektar hranljivih materija.“
Kako koristiti bundevu u kuvanju
Jedna od najboljih stvari kod bundeve? Možete je koristiti u bezbroj recepata — u slanim jelima kao što su testenine i čorbe, ali i u poslasticama poput keksića i mafina.
„Volim to što bundeva može da se koristi i u slanim i u slatkim jelima,“ kaže Mok. „Možete je peći, dodavati u supe i salate, ili umešati u pečena jela i smutije. Lično se svake jeseni snabdem konzerviranom bundevom i dodajem po nekoliko kašika u ovsenu kašu — bilo hladnu (preko noći), kuvanu, ili u činije sa jogurtom ili svežim sirom.“
Shutterstock
Čak i ako ne pravite tipične poslastice od bundeve, poput pite ili hleba od bundeve, možete je „ušunjati“ u mnoge druge recepte za pečenje. Odlična je zamena za puter, ulje, pa čak i jaja. Ako je koristite kao zamenu, umesto jednog jajeta stavite 1/4 šolje pirea od bundeve, a ulje ili puter zamenjujte u razmeri 1:1.
Niste ljubitelj pirea od bundeve? Njene semenke mogu dodati hrskavost svemu — od salata do grickalica — ili čak poslužiti kao zamena za pinjole u pestu.
Bonus video:
Možda vas zanima…