Stalno se budite otečeni? Doktorka otkriva razloge za nadutost lica, a jedan je posebno opasan

Vesti 04.10.2023 08:02 0

Buđenje sa natečenim licem može biti iritantno, ali problem se lako može rešiti različitim promenama u ishrani ili načinu života. Međutim, ponekad otečeno lice može biti znak zdravstvenog problema.

žena

Shutterstock

Doktorka Zakija Rahman, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu u Stenfordu, objašnjava najčešće razloge.

Previše slanog ili slatkog za večeru

Velike količine natrijuma i šećera mogu izazvati zadržavanje tečnosti, što može izazvati natečeno lice ujutru. Otok može biti posebno veliki oko očiju, stomaka, ruku i stopala. Ovaj problem možete rešiti tako što ćete piti puno vode, koja će podstaći vaše telo da oslobodi višak tečnosti koju zadržava i smanji otok.

koktel

Shutterstock

 

Preterali ste s alkoholom

Alkohol može izazvati dehidraciju. Kao rezultat toga, vaše telo će zadržavati tečnost, ostavljajući vas natečenim. Kao I u prethodnom slučaju, voda može pomoći. Uzimanje više tečnosti će telu poslati signal da niste dehidrirani, a zauzvrat će osloboditi višak vode koju zadržava.

Dugo ste spavali

Ležanje na stomaku satima može izazvati nakupljanje tečnosti u licu. Plus, zadržavate višak vode jer još niste imali nuždu. Ali natečeno lice bi trebalo da nestane kada ustanete i počnete da se krećete. Preporučuje se uzimanje dodatnog jastuka jer će spavanje na povišenom sprečiti nakupljanje viška tečnosti oko lica i očiju. Pored toga, spavanje na leđima ili boku takođe može smanjiti zadržavanje tečnosti u licu.

Menstruacija

Hormonske promene koje se dešavaju u danima ili nedeljama pre menstruacije mogu učiniti da lice (kao i ostatak tela) bude natečeno. Možete da ublažite nadimanje tako što ćete paziti na unos soli i ograničiti unos kofeina i alkohola. Američko društvo akušera i ginekologa savetuje da svoj tanjir napunite zdravim ugljenim hidratima bogatim vlaknima kao što su integralne žitarice, pasulj, sočivo i povrće. Ova hrana može smanjiti želju za slanom ili slatkom hranom koja pogoršava nadimanje.

alergija

Shutterstock

 

Alergijska reakcija

Ako ste se probudili sa otečenim licem sa crvenilom, svrabom ili iritacijom, možda imate alergijsku reakciju. Grinje, perut kućnih ljubimaca i novi deterdženti za pranje posteljine ili jastuka uobičajeni su krivci, a mogu biti i nova krema za lice ili nova šminka. Hladne obloge mogu pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju svraba. Ako možete da identifikujete uzročnik alergije, obavezno ga izbegavajte.

Neka infekcija

Infekcije sinusa, zuba, pa čak i akne mogu izazvati upalu na ili oko lica, a drugi simptomi će zavisiti od vrste infekcije. Infekcije sinusa mogu izazvati začepljenje i bol ili pritisak oko nosa ili ispod očiju, dok infekcije zuba obično izazivaju bol i osetljivost u ustima. Akne obično karakterišu bolni crveni bubuljice koje mogu biti ispunjene gnojem. Potražite medicinsku pomoć ako infekcija uzrokuje oticanje lica. Lekar može da utvrdi šta uzrokuje infekciju i koja vrsta lečenja je potrebna.

Apneja

Apneja u snu može izazvati glasno hrkanje i umor tokom dana ili glavobolju, ali i otečeno lice ujutru. „Ovo se dešava kada ljudi uspore ili prestanu da dišu dok spavaju“, objašnjava doktorka. Od apneje u snu može da pati svako, ali se najčešće javlja kod starijih i gojaznih osoba. Obratite se svom lekaru ako osetite simptome apneje za vreme spavanja. Blagi simptomi se često mogu kontrolisati gubitkom težine ili promenom položaja spavanja.

Komentari (0)
Loading