Nakon što su dve osobe uhapšene u Subotici zbog sumnje da su krali meso sa stočnog groblja sa uginulih životinja i prodavali ga, oglasila se i doktorka Radmila Šehić i objasnila koliko može biti opasno ukoliko je neko to meso konzumirao!
Specijalista opšte prakse dr Šehić naglasila je da je uginulo meso izvor mogućih brojnih oboljenja, pa čak i onih koja traju decenijama. Kako da budemo sigurni šta jedemo i koliko je meso značajno u našoj ishrani, govorila je doktorka u emisiji 150 minuta.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
"Dugo sam radila u hitnoj pomoći, pa i odatle mogu dosta toga da vam kažem. Šta se to desilo i šta su to ljudi konzumirali? Ne znam, samo preko medija sam mogla da pročitam, saznam, ali prvo ću da vam kažem ono što je možda najkorisnije za ljude, da znaju da je meso veoma bitna, veoma važna namirnica. Životno važna namirnica jer je veliki izvor proteina, zapravo esencijalnih aminokiselina, možda još značajnije od toga da je meso izvor B12 vitamina", istakla je dr Šehić.
Prema njenim rečima, vitamin B12 je izuzetno značajan za funkcionisanje nerava, mozga, metabolizma, a iako ga ima mnogo u kvascu, meso je ipak bogatije ovim vitaminom. Dodala je da ljudi koji su na veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani moraju da na druge načine nadoknađuju ovaj važan vitamin.
"Mi ne znamo koliko dugo meso stoji, koje je meso pripremnjeno. Ono što znamo jeste da su mesa u hladnjacima na neka dva stepena Celzijusa u regularnim prodajama, dobro zaštićena", objašnjava doktorka i dalje se osvrće na bolesti koje su rasprostranjene u životinjama.
"Bar 300 zoonoza postoji - bolesti od koje boluju životinje, a dobar deo mogu da nađu put do čoveka kao domaćina".
Šta mi možemo učinimo kao vid prevencije prilikom kupovine mesa? Na prvom mestu, doktorka savetuje da se osvrnemo na boju mesa. Ako barem ćošak ili neki deo mesa promeni boju, to je prvi znak.
"Tako već načeto meso, bude tačkasto. A ako ga kupite tako i otvorite, ono je lepljivo, vuku se vlakna. I tu je oprez! Treća stvar je promena mirisa", dodala je. Takođe, ne treba da zaboravimo i na to koliko je termička obrada važna Na preko 75 stepeni Celzijusa, kako napominje dr Šehić, ubijaju se bakterije.

Dinamo Kijev nokautiran! Pafos ga šokirao i približio se Zvezdi VIDEO

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

PRESTIŽNI KINESKI ČASOPIS OBJAVIO Srpski paviljon među 16 najboljih na izložbi Ekspo 2025. u Osaki

JOŠ JEDNA ZEMLJA POTVRDILA UČEŠĆE NA EKSPU 2027 Savezna vlada potvrdila

Sutra novo isključenje vode: Ova opština je na spisku

NAJNOVIJE VESTI O STANjU DARKA GLIŠIĆA: Ministar u životnoj opasnosti
Uzavrela strast: Sve pršti između Jovane Jeremić i Dragana Stankovića, on ne skida pogled sa nje (VIDEO)

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

Britanci objavili "najveće otkriće u poslednjih 25 godina": Globalni rat za naftu i gas se zahuktava!

LUKSUZ NA JEDNOJ LINIJI Ovaj čovek rukom oslikava Rols-Rojs i uzima 100.000 evra godišnje (FOTO)

SRBIJA JE NA PRAVOM PUTU Mali „Naš paviljon u Osaki proglašen za jedan od 16 najboljih“

EVROPSKE BANKE VRAĆAJU SE NA TRON Najveći skok još od 2008.

GRČKA UVODI RED Micotakis zapretio novim porezima na energetske profite

NASTAVLJENI RADOVI NA PRIOBALJU SAVE U OKVIRU EKSPA Sve će biti prilagođeno Beograđanima i turistima
