Jajnici prestaju da rade oko 52. godine: Evo kako da vam budu zdravi i funkcionalni što duže

E.A. Vesti 25.09.2023 10:02 1

Jajnici, pored funkcije proizvodnje jajnih ćelija, imaju i ulogu lučenja određenih polnih hormona. Zato je njihova uloga ključna u životu žene od puberteta do menopauze.

Jajnici prestaju da rade oko 52. godine: Evo kako da vam budu zdravi i funkcionalni što duže

Shutterstock

Bez njih novi život ne bi mogao da nastane, a koliko su važni govori i činjenica da se formiraju već tokom sedme nedelje trudnoće. Iako ostaju neaktivni sve do puberteta, od samog početka u sebi nose veliki broj jajnih ćelija, i do 3 miliona. 

Iako se broj jajnih ćelija u početku, kada se jajnici formiraju, broji milionima, one već tad počinju da propadaju da bi ih ostalo tek oko pola miliona. S pubertetom hipofiza počinje da luči folikulostimulišući i luteinizirajući hormon, pod čijom dirigentskom palicom jajnici luče estrogen i progesteron.

 

GINEKOLOG

Shutterstock

 

 

 

S pojavom prve menstruacije počinje da se uigrava smena hormona koja svakog meseca ciklično utiče na sazrevanje po nekoliko folikula, da bi se između petog i sedmog dana menstrualnog ciklusa iz njih izdvojila jedna, najjača jajna ćelija, a ostale propale. Njeno sazrevanje dostiže vrhunac oko četrnaestog dana cilkusa, kada puca folikularna opna, i jajnik je oslobađa. Ova pojava zove se ovulacija. Zrela jajna ćelija potom putuje kroz jajovod do materice, gde čeka na šansu da bude oplođena narednih 12 do 24 sata. Kada do toga ne dođe, oko 14. dana od ovulacije počinje menstruacija.

JAJNICI DONOSE ŽENSTVENOST

Jajnici i hormoni koje oni luče utiču na razvoj ženskih karakteristika, što se najbolje vidi tokom puberteta, počev od 12. do 14. godine života devojčice: rast i razvoj grudi, ženskih oblina, glasa, maljavosti karakteristične za žene, pa i ponašanja i interesovanja. Kasnije, tokom mladosti i srednjeg doba, žena toga obično nije ni svesna, sve dok se nešto ne poremeti.

Tako, na primer, sindrom policističnih jajnika (PCOS), poremećaj koji sa sobom nosi pojačano lučenje androgenih (muških) hormona i nastanak brojnih sitnih cista na jajnicima koje remete njihovu funkciju i normalnu ovulaciju, predstavlja tužno podsećanje na to koliko su jajnici važni za svaku ženu. PCOS sa sobom nosi pojačanu maljavost, proređenost kose, akne, gojaznost, izostanak menstrualnog ciklusa, sterilitet…

Jajnici s godinama prirodno stare i njihova funkcija prestaje oko 52. godine života kada nastupa menopauza. I tada žena može imati osećaj kao da je napušta ženstvenost, uz pad libida, suvoću intimne regije, lako gomilanje sala u predelu stomaka koje guta struk, intenzivan nastanak bora, opuštanje kože i opadanje kose. Smanjenje i prestanak lučenja polnih hormona sa sobom nosi i niz simptoma koji ponekad mogu biti izuzetno jaki: naleti vrućine – valunzi, intenzivno i obilno preznojavanje, bol u zglobovima, nesanica, nedostatak energije, strahovi, pad samopouzdanja, nervoza i česte promene raspoloženja, mentalna magla, zaboravnost, depresija. Oni mogu potrajati i deset godina. Tada shvatamo i koliko su nas hormoni štitili, jer s njihovim gubitkom podložnije smo osteoporozi, kardiovaskularnim poremećajima i dijabetesu.

Tako, iako tokom reproduktivnog perioda možemo osećati niz nelagodnosti, od bola u donjem delu stomaka oko sredine ciklusa tokom ovulacije, niza simptoma tokom predmenstrualnog sindroma, do svih neprijatnosti koje nosi menstruacija, na kraju shvatamo da nam naši jajnici i hormoni koje oni luče tokom najvećeg dela života pružaju vitalnost, energiju, ženstvenost, radost življenja, i, najvažnije od svega – dobro zdravlje.

KAKO ŠTO DUŽE SAČUVATI FUNKCIJE JAJNIKA?

Nažalost, danas su sve češći poremećaji ženskog reproduktivnog sistema koji u svojoj osnovi imaju hormonski disbalans, kao što je i pomenuti sindrom policističnih jajnika. Pored svih tegoba i neprijatnih simptoma koje poremećaji nose, jedan od najvećih je prepreka na putu ka roditeljstvu. Policistični jajnici direktno utiču na najvažniju funkciju jajnika – ovulaciju i samim tim nemogućnost začeća, a ako do začeća i dođe povećavaju rizik od spontanog pobačaja, kao i insulinske rezistencije koja dodatno povećava rizike u trudnoći. Često je vantelesna oplodnja jedina šansa za žene sa PCOS, ali i za nju je potreban najmanje jedan funkcionalni jajnik.

Jajnici prestaju da rade oko 52. godine: Evo kako da vam budu zdravi i funkcionalni što duže

Shutterstock

 

 

Srećom, postoje prirodni i neškodljivi načini da se jajnici sačuvaju i pospeši njihov rad. Jedan od njih je pomoću lekovitog bilja. Određene lekovite biljke, poput virka, hajdučke trave, nevena, crvenog zdravca i zlatne make, dokazano povoljno utiču na funkcije jajnika. Tako virak sprečava nastanak cista, svojim taninima tonizira matericu i jajnike, reguliše krvarenje, jača ligamente, i, pre svega, podstiče mikrocirkulaciju u jajnicima, obezbeđujući tako normalnu i redovnu ovulaciju. Ova biljka koja se s dobrim razlogom smatra najboljim prijateljem žena, u davna vremena bila je posvećena boginjama plodnosti, s dobrim razlogom jer reguliše lučenje estrogena i progesterona.

Hajdučka trava ima emenagogna i adstringentna svojstva, zahvaljujući kojima podstiče pojavu menstruacije kada je sklona izostajanju, a smanjuje krvarenje kada je preobilno. Pritom povoljno deluje na ceo organizam, uključujući i regulaciju insulina u krvi, što je preko potrebno ženama sa PCOS. Crveni zdravac obiluje antioksidantima, uključujući i germanijum i elanginsku kiselinu koji imaju dokazano antikancerogeno dejstvo, a deluje i protivupalno, efikasno sprečavajući upale jajnika. Zdravac balansira polne hormone i pospešuje prohodnost jajovoda, čime pospešuje plodnost. I neven deluje protivupalno, a ima i snažno estrogensko dejstvo, pa je odličan u regulisanju ciklusa, smanjenju simptoma PMS-a i očuvanju zdravlja dojki. Zlatna maka dokazano jača plodnost žena i muškaraca, a kada su jajnici u pitanju, štiti njihove funkcije tako što balansira lučenje hormona. Ona je i snažan adaptogen koji pomaže organizmu da se izbori sa štetnim posledicama stresa i korisna je kako tokom reproduktivnog perioda žene, tako i tokom menopauze.

Sve ove biljke ulaze u sastav Femisan A kapsula koje se bezbedno i jednostavno mogu koristiti od prve menstruacije do menopauze. Iako dejstvo ovih biljaka utiče i na sprečavanje nastanka sindroma policističnih jajnika, kao dopunska terapija u tom slučaju može se koristiti Femisan Inositol. Ove kapsule sadrže dve vrste inozitola, ugljenog hidrata koji je inače prirodno prisutan u organizmu. Dokazano je da suplementacija inozitolom povoljno utiče na sprečavanje sindroma policističnih jajnika, stimuliše rad jajnika, doprinosi redovnoj ovulaciji, ali i povoljno utiče na lučenje insulina i sprečava pojavu insulinske rezistencije koja često prati PCOS.

Promo/Femisan A

Promo/Femisan A

 

 

Kod planiranja trudnoće tu je i koktel nutrijenata koji doprinose plodnosti, ali su neophodni i za normalan razvoj trudnoće i period dojenja. Posebno su korisni ženama koje prolaze kroz proces vantelesne oplodnje jer pospešuju rad jajnika i ovulaciju. Femisan Folat Pro sadrži najiskoristljiviji metilfolat koji je neophodan za normalni razvoj neuralne cevi kod fetusa, iz koje se kasnije razvijaju mozak i kičmena moždina. I ostali nutrijenti podržavaju normalan razvoj nervnog sistema i svih ostalih funkcija: vitamini B12, B6, C, biotin, kao i esencijalne masne kiseline iz ekstrakta pasjeg trna. Upotreba ovog dodatka ishrani preporučuje se 3 do 6 meseci pre začeća, kao i tokom celog trajanja trudnoće i perioda dojenja.

I, na kraju, ulazak u menopauzu ne mora biti traumatičan i neprijatan. Za to se stara Femisan Gold, preparat koji sadrži lekovite biljke sa fitostrogenskim dejstvom. Imitirajući rad estrogena, fitoestrogeni popunjavaju estrogenske receptore i predstavljaju prirodnu alternativu hormonskoj supstitucionoj terapiji. Osim što ublažavaju neprijatne simptome, oni sprečavaju i poremećaje kojima su žene u ovom periodu posebno sklone.

Uz sve to, naši jajnici će biti očuvani i moći će bolje da obavljaju svoje funkcije ukoliko se zdravo hranimo, redovno vežbamo, provodimo što više vremena u prirodi i izbegavamo stresne situacije. Uz Femisan preparate i umereni, zdravi način života, svaka žena može izvući najviše od života.

 

Komentari (1)
Loading
iskustvo
27.10.2023 13:26

Nije istina da funkcija prestaje tada. To zavisi od genetike i načina života žene. Pre dve godine sam upoznao damu, izuzetnu osobu, sarađivali smo poslovno. Počeli smo da se družimo više nego što je naša saradnja nalagala. Primetio sam da je otvorena za mnoge stvari, ali da je pre svega vrlo inteligentna i pametna lepotica, što je meni imponovalo. Počeo sam da joj se udvaram i da redovno izlazimo. Njoj kao udovici je to više nego odgovaralo. Ja sam tada imao 36 godina, umerene visine, dobro građen, zelene oči, smeđu kosu, kažu žene lep, a u seksu sam poprilično izdržljiv. Dotična dama je tada imala 52 godine, visočija žena, crnu, dugačku i gustu kovrdžavu kosu, crne krupne oči, lice i stas Lidije Vukičević, beo ten, izgled tela i kože kao devojka, ma prava pametna lepotica. Nije nam mnogo trebalo da se skontamo. Seks je bio žestok i dugo je trajao. Najviše nas je oboje ložila razlika od 16 godina. Inače je i njen sin toliko mlađi od mene i vrlo brzo me zgotivio. Počeli smo da živimo zajedno i imali smo redovan seks svaku noć i jutro. Nisam primetio da joj hormonski bilo šta fali. Prošle godine u 53oj je zatrudnela, sve u redu, sve je prošlo dobro. Ove godine smo dobili ćerku, zdravu i naprednu, lepoticu. Sad imam 38, ona 54 i sve joj savršeno radi. Imamo nameru da idemo i dalje sa decom😉