Obratite pažnju šta piše na konzervi: Ova tunjevina nije dobra za osobe sa povišenim holesterolom

Slobodanka Ćorić Vesti 21.09.2023 17:47 0

U prodavnicama se mogu naći proizvodi od ribe ulovljene u ribolovnim područjima koja su označena kao rizična, u smislu povećanog nivoa zračenja

Obratite pažnju šta piše na konzervi: Ova tunjevina nije dobra za osobe sa povišenim holesterolom

Freepik

Konzervirana tunjevina na samom je vrhu liste riba po prodaji, prema statističkim podacima i istraživanjima. Većina lekara i nutricionista je preporučuju kao zdrav i izbalansiran obrok. U Velikoj Britaniji, Španiji i SAD-u potrošnja konzervirane tunjevine  kreće se čak i do 2,3 kilograma godišnje po stanovniku. 

Među tunom u konzervi, najbolji izbor svakako je tunjevina u sopstvenom soku, ili kako je je još i nazivaju, tunjevina u vodi ili salamuri. Ovako konzervirana tuna ne sadrži ulje, konzervanse i ostale dodatke, potiče od najkvalitetnije ribe i zbog toga je odličan obrok za dijabetičare, ljude sa visokim holesterolom i krvnim pritiskom, kao i za one koji žele da izgube na kilaži.

Osobe koje pate od povišenog holesterola trebalo bi da izbegavaju tunjevinu u suncokretovom ulju. Ukoliko je tunjevina pakovana u maslinovom ulju onda je ona manje štetna jer je maslinovo ulje dobro za naše zdravlje. Kako biste ograničili vašu porciju na malo kalorija vodite računa uz koje dodatke servirate tunjevinu.

Uticaj na zdravlje je ogroman, ponajviše jer obiluje omega-3 masnim kiselinama, mineralima, proteinima i vitaminima B kompleksa. Da ne zanemarimo i savršen ukus, jer ovim procesom konzerviranja najbolje se ističu sve prednosti ribe. 

Bogatra je jodom koji je bitan za funkcionisanje štitne žlezde. Takođe je bogata kalijumom i fosforom, koji utiču povoljno na mišiće i kosti. Vitamini B grupe bitni su za biološko funkcionisanje organizma, dok prisustvo gvožđa za sintezu crvenih krvnih zrnaca. 

Ono što je bitno istaći je da je neizostavni deo dijeta koje se zasnivaju na minimalnom unosu masti, a maksimalnom unosu minerala i vitamina, a i lako je svarljiva. Energetska vrednost tunjevine u sopstvenom soku je oko 100 kalorija na 100 grama, a na istu količinu sadrži 25 grama proteina. Naročito je popularna tokom leta, jer je često sastojak laganijih recepata, bilo da su to paste, salate, sosevi ili sendviči. 

Dobro je znati da su stručnjaci potvrdili da konzerviranu tunjevinu možemo jesti tri do četiri puta nedeljno. Naš savet zaposlenima je da umesto što se odluče za neki od proizvoda “brze hrane”, posegnu za konzervom čistog zdravlja, gde se, u kombinaciji sa krekerima ili integralnim hlebom, obezbeđuje kompletan obrok sa manje od 200 kalorija. 

 

Komentari (0)
Loading