"Ovo je prvi simptom kamena u žuči": Dr Perišić otkriva da u krv ulaze toksini koji mogu ugroziti ceo organizam

Slobodanka Ćorić Vesti 21.09.2023 11:10 0

Mnogi za ove tegobe saznaju tek tokom rutinskog ultrazvučnog pregleda abdomena, dok neki imaju bolove koji zahtevaju hitnu hospitalizaciju

printscreen

Printscreen/Youtube

Doktor Vojislav Perišić kaže šta treba, a šta ne treba da jede osoba koja boluje od kamena u žuči Kamen u žuči je jedna od najčešćih bolesti savremenog društva.

Mnogi za ove tegobe saznaju tek tokom rutinskog ultrazvučnog pregleda abdomena, dok neki imaju bolove koji zahtevaju hitnu hospitalizaciju. Istina je da se problemi sa žučnom kesom ne smeju zanemariti, pa je preporučljivo da se javite lekaru čim osetite prve simptome.

Doktor Vojislav Perišić je za sajt eklinika.telegraf.rs objasnio da je jak bol ispod desnog rebra jedan od prvih jasnih signala problema sa žuči.

"Postoji i nelagodnost, gasovi, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Kada kamen u žuči putuje kroz žučne kanale, menja se i boja kože. Osoba požuti i jednostavno se ne oseća dobro. Kamenje izaziva upalu u žučnoj kesi kada ne idite uobičajenim putem, kroz žučne kanale, pa je onda i temperatura simptom. Jedna od komplikacija je bakterijska infekcija žučne kese".

Atipičan simptom je svrab kože koji je posledica cirkulacije nesvarene žuči soli kroz krvotok.

Takve soli, ako su prisutne i dugo se akumuliraju u organizmu, toksične su i mogu uticati na funkcionisanje brojnih organa“, kaže prof. Prvi korak je da osoba koja boluje od kamena u žuči potraži pomoć lekara. Zapaljenje žučne kese je neophodno smanjiti odgovarajućim lekovima, a najčešće je neophodno hirurško uklanjanje žučne kese. Žučna dijeta je neophodna i pre i posle operacije žučne kese.

"Svi ovi ljudi, a pre svega oni kojima je uklonjena žučna kesa, trebalo bi da imaju više malih obroka. Pet je idealno. I bez teške i masne hrane, kao i namirnica za koje znamo da izazivaju nadimanje, a to su mahunarke (pasulj, grašak, boranija) ), kupus, kelj. Jaja su uvek intrigantna tema za one koji više nemaju žučnu kesu zbog žumanca, ali evo, dajem lični primer posle operacije: nisam ih konzumirao šest meseci i sad mogu, ali naravno, umereno, kao i sve druge namirnice. Takođe, ostale namirnice treba unositi u ishranu umereno i mudro dok traje oporavak, posebno u prvim mesecima", rekao je profesor. (Autor: Marijana M. Rajić, eklinika.telegraf.rs)

 

Komentari (0)
Loading