"Ne stavljajte limun u čaj": Doktorka Raičević upozorava, evo u čemu leži opasnost

Slobodanka Ćorić Vesti 18.09.2023 18:47 0

Kijavica, suzenje, iritacija i curenje iz nosa, glavobolja, drhtavica i slabost, uz neprevaziđene darove fantastične prirode, takođe su na “meniju” jeseni

"Ne stavljajte limun u čaj": Doktorka Raičević upozorava, evo u čemu leži opasnost

Printscreen/Youtube

Ne može baš svako da nabavi strano semenje i bobice koje se reklamiraju kao odlično rešenje za podizanje imuniteta

Milka M. Raičević, diplomirani dijetetičar, nutricionista, licencirani aromaterapeut, stručnjak za zdravu ishranu i holistički pristup zdravlju.

Kijavica, suzenje, iritacija i curenje iz nosa, glavobolja, drhtavica i slabost, uz neprevaziđene darove fantastične prirode, takođe su na “meniju” jeseni. Neko se problema otarasi brže, kod nekih baš znaju da potraju pa su prinuđeni da tragaju za rešenjima koja će ih vratiti u top-formu. Isprobavaju sve i svašta, povode se za raznoraznim (neproverenim) savetima, dok se pomoć sve vreme krije tik pored njih – u činiji sa voćem, u ostavi ili u frižideru.

– Prva preventivna mera u borbi ne samo protiv kovida 19 već i drugih respiratornih infekcija, ali se isto tako može konstatovati da još uvek svi redovno ne vežbamo, ne održavamo zdravu telesnu težinu, ne odmaramo se dovoljno, pušimo, pijemo… Kad se svemu tome pridruže stres i nepravilna ishrana, jasno je da imunitet ne može da bude na zavidnoj visini. Dobra vest je ipak da sve to možemo da popravimo: odbacimo ono što nam odmaže, prihvatimo oberučke ono što nam pomaže. Pre svega, okrenite se svojoj kuhinji i probranim namirnicama – poruka je Milke Raičević, našeg poznatog dijetologa i nutricioniste.

Ne može baš svako da nabavi strano semenje i bobice koje se reklamiraju kao odlično rešenje za podizanje imuniteta, a čija imena ne možemo ni da popamtimo.

– Bez brige, svako slobodno može da ih zaobiđe, jer sve što je potrebno da sprečimo respiratorne infekcije ili se od njih, ako ih već zaradimo, lakše oporavimo imamo na našim pijacama, u radnjama. Tu prvo treba da nabavimo limun – kaže Milka.

– Limun je sinonim za vitamin C i svaka kuća treba da ga ima. Važno je da se u organizam unosi dnevno jer povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, ključnih u borbi protiv infekcija. Ako je nekome suviše kiseo, neka uzme zamenu, a to su pomorandže, mandarine i grejp.

Komentari (0)
Loading