Čaj za mršavljenje iz Turske ubija ljude: Srbi ga kupuju preko interneta, a sadrži opasnu supstancu

Slobodanka Ćorić Vesti 16.09.2023 12:31 0

Sibutarmin može imate negativne kardiovaskularne efekte odnosno može da izazove suženje krvog suda i posledično infarkt

čaj iz turske

Printscreen/Facebook

Iako su krivične prijave podnete protiv lica koje su iz Turske distribuirale navodni čaj za mršavljenje, kada se pretražuje Trex tea, na internetu je moguće naći desetine oglase za Srbiju. Naime, pomenuti "čaj" nije kod nas registrovali pri Ministarstvu zdravlja kao dijetetski proizvod.

Kupcima se tako nudi da uzimanjem dve kesice dnevno „brzo i efikasno mršave“, i do deset kilograma mesečno, po ceni od 2.500 dinara.

Ovo nije prvi put da sredstvo za mršavljenje zbog sibutarmina bude u fokusu nadležnih. Još 2010. godine povučena je sa tržišta takozvana zelena kafa, poznata po tome što ju je reklamirala jedna naša poznata pevačica, zbog prisustva sibutarmina.

Profesor Univerziteta Singidunum prof. dr Nenad Dikić objašnjava da sibutarmin može imate negativne kardiovaskularne efekte odnosno može da izazove suženje krvog suda i posledično infarkt.

"Sibutarmin je predstavljan kao sagorevač masti. Takođe je isticano da navodno smanjuje apetit. Nakon objavljenih studija o štetnim efektima povučen je iz Evrope a potom i Srbije", objašnjava prof. Dikić.

Proizvod koji se reklamira kao čaj za mršavljenje trebalo bi da bude registrovan kao dijetetski proizvod pri Ministarstvu zdravlja. Sa Trex tea čajem to međutim nije slučaj.

Prof. Dikić kaže da u celoj oblasti dijetetskih proizvoda postoji niz otvorenih pitanja.

"Na naše tržište dospela je velika količina suplemenata. Dijetetski proizvodi ulaze na tržišta tako što proizvođač odluči da ih lansira. Provere koje se tom prilikom sprovode su administrativne prirode. Jedino se kontroliše da li su proizvodi hemijski kontaminirani. Ono što se međutim ne proverava jeste da li proizvod zaista sadrži ono što se nalazi na specifikaciji, odnosno da li ima u sebi neku supstancu koja nije na specifikaciji", kaže prof. Dikić.

UMIRANJE OD SRČANOG UDARA

"Ne možemo uvek da utvrdimo prisustvo ovih lekova u organizmu kada radimo obdukciju. Neophodno je sagledati celu sliku. Korisnici ovih lekova za mršavljenje mogu iznenada da umru", rekao je dr. Osman Celbiš sa Katedre za sudsku medicinu Univerziteta Inonu objašnjava kako je odlučio da započne istraživanje nakon što je uradio brojne obdukcije mladih gojaznih ljudi koji su umrli od srčanih bolesti, a u čijim su kućama pronađeni korišćeni lekovi za mršavljenje.

"Lekovi sadrže neke dodatne supstance koje pojačavaju njihovo dejstvo. Kada se lek formira u tabletu, dolazi do kontaminacije teškim metalima koji su veoma štetni. Zato je veoma važno da lek prođe farmaceutsku kontrolu", rekao je dr. Šahin ističe da se lekovima za mršavljenje dodaju određeni sastojci koji ne prolaze farmaceutsku kontrolu.

On ističe da za razliku od lekova koji na tržište dospevaju kada se utvrdi da nemaju negativan efekat, za dijetetske proizvode to ne važi a oni se povlače tek kada se ciljanim analizama pokažu moguće negativne posledice.

Dodatan problem predstavlja činjenica što građani nemaju gde da se na pravi način informišu o dijetetskim proizvodima koji se prodaju u Srbiji. Javno dostupna lista dijetetskih proizvoda, koju vodi Ministarstvo zdravlja, obuhvata proizvode koji su registrovani do 2018. godine, a nemoguće je pronaći ni listu supstanci koje su zabranjene u dijetetskim proizvodima.

Prof. Dikić, koji se prethodno bavio upotrebom suplemenata među sportistima, objašnjava da je Udruženje za medicinu sporta predlagalo da napravi i vodi registar u kome bi bilo dostupno mišljenje stručnjaka o suplementima, ali da to nije usvojeno.

On građanima međutim savetuje da pri kupovini dijetetskih proizvoda obrate pažnju na nekoliko stvari:

  • Treba kupovati proizvode koji potiču iz Evrope, gde je ovo tržište najbolje uređeno;
  • Treba uzimati monopreparate – što znači da je bolje kupiti samo, na primer, vitamin D, a ne multivitamin. jer je veliko pitanje da li će zaista u tom multivitaminu biti označene količine vitamina D;
  • Treba birati poznate farmaceutske kuće, jer one imaju lanac proizvodnje koji štiti sam sebe (kontaminacija proizvoda može uvek da se desi, pitanje je samo da li proizvođač ima mehanizme da kontaminaciju otkrije na vreme i reaguje);
  •  Ne treba kupovati od proizvođača koji proizvode zabranjene supstance jer je u takvim okolnostima veća šansa da se desi kontaminacija.
     
  • Komentari (0)
    Loading