Svi smo navikli i dobro upamtili da su žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi i slične zdrave namirnice ključne za zdravlje našeg organizam. Ali šta je sa onim koje su se dugi niz godina zadržale u našoj tradiciji i kulturi, poput slanine, svinjske masti ili luka? Koje blagodeti one imaju po naše zdravlje?
Svinjska mast
Nutricionistkinja Andrea Bilandžija za Večernji list otkriva da iako se dugi niz godina svinjska mast smatrala lošom namirnicom, ona ima brojne benefite ako se koristi pravilno i umereno. Koliko to umereno zapravo predstavlja u količinima?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
"Svinjska mast bogata je vitaminima A, D i E, a osim toga, kao i sva ostala ulja i masnoće, sadrži i dosta kalorija, zbog čega bi trebalo da budemo oprezni s korišćenom količinom. Zapravo dnevni kalorijski unos iz masti ne bi trebalo da prelazi maksimalnih 30 odsto", otkriva nutricionistkinja. Iako svinjska mast sadrži holesterol, on se ipak u telu pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.
Slanina
Masti u slanini su oko 50 odsto mononezasićene, a veliki deo njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u maslinovom ulju. Preostala masnoća u slanini je 40 odsto zasićena i 10 odsto višestruko nezasićena, uz pristojnu količinu holesterola. Osim proteina, u slanini možemo naći na vitamine B kompleksa, selen, fosfor, gvožđe, cink itd. Poseban oprez savetuje se ljudima koji imaju povišeni krvni pritisak, jer slanina sadrži visoki količinu soli.
Luk
Jedna srednja glavica luka ima samo 44 kalorije, ali i veliku dozu vitamina, minerala i vlakana, kao i visok sadržaj vitamina C koji deluje kao snažan antioksidans u telu. Takođe sadrži i snažna protivupalna svojstva koja mogu da pomognu u smanjenju visokog krvnog pritiska i zaštite od krvnih ugrušaka. Luk smanjuje i nivo holesterola.
I za kraj, luk je takođe bogat vitaminima B kompleksa, uključujući folnu kiselinu i vitamin B6 koji igraju ključnu ulogu u metabolizmu. Zato, osim neprijatnog mirisa posle njegovog jela, ne postoji ni jedan drugi razlog da ga ne jedete.

BRUKA! Ataman pobesneo, napao pomoćnika iz bizarnog razloga

PAKUJE KOFERE I IDE KUĆI: Lajović zaustavljen u polufinalu turnira u Đenovi
4 najgore astro kombinacije za ljubav: Njihova veza je osuđena na propast

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

''ŽIVELA NAŠA MAJKA DRŽAVA'' Karadžić: Srpski rod je blagosloven što ima za vođu Aleksandra Vučića

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“
NE CVETAJU RUŽE NI ŠAMPIONU EVROPE Ataman pobesneo na asistenta posle šokantnog poraza: Razlog je urnebesan (VIDEO)
SUPERKOMPJUTER IZNEO NOVE PROGNOZE Ovo se nikako neće dopasti "delijama" i "grobarima"

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

Grickala nokte i završila u bolnici! Zbog grozne navike umalo ostala bez prstiju - milioni zanemeli od šoka (VIDEO)

Kakva je to demagogija je*ote?! Koga da se plašimo? Muta o grupi Srbije na Evrobasketu: Pešić ima samo jedan problem!

NIKOLA MILENKOVIĆ UČESTVUJE U PISANjU ISTORIJE NA "FALMERU": "Galebovima" još bride obrazi od februarske sedmice, ali ovo je FA kup
Kakve grudi Vesna Dedić ima! Skinula se u bikini, svi gledaju u figuru peščanog sata (FOTO)

SKANDAL BEZ PRESEDANA Haland udario ženu u potiljak, ona dobila potres mozga i prijavila ga policiji

STUDENTI ČEKAJU REKTORA: Još uvek niko nije stigao (FOTO)
