Nedavna studija, objavljena u januaru ove godine, pokazala je da svakodnevno konzumiranje sočiva može značajno doprineti smanjenju holesterola u krvi, a povoljno utiče i na nivo šećera u krvi nakon obroka. Iako se često nalazi na trpezama u Srbiji, malo ko zna koliko je zapravo korisno za zdravlje.
Dokazano da snižava holesterol
Istraživanje koje je objavljeno u januaru, pokazalo je da postoji veza između svakodnevnog konzumiranja sočiva 12 nedelja i snižavanja lošeg i ukupnog holesterola, kao i nivoa šećera u krvi posle obroka. Visoki nivoi holesterola, šećera u krvi i upale mogu igrati ključnu ulogu u kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu i drugim hroničnim bolestima.

Shutterstock
U istraživanju je učestvovalo 38 osoba koje su imale visok rizik od metaboličkih bolesti. Polovina ispitanika jela je svakodnevno 150 grama sočiva tokom 12 nedelja, dok su ostali konzumirali obroke slične kalorijske vrednosti, ali sa mesom (ćuretina ili piletina). Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela sočivo imala niže nivoe ukupnog i lošeg holesterola, bolju kontrolu šećera u krvi i bez većih problema sa varenjem.
Treba često da se nađe na stolu
Gastroenterolog dr Vil Bulsievic izjavio je za magazin "Health" da iako je studija bila ograničena zbog malog uzorka, njeni rezultati se poklapaju sa prethodnim istraživanjima o dobrobitima mahunarki. On ističe da sočivo ima i pozitivan efekat na varenje i opšte metaboličko zdravlje, i da bi trebalo da bude deo svakodnevne ishrane.
Autori studije zaključuju da dnevna konzumacija sočiva može igrati važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti. Sočivo može da se kuva i jede kao čorba ili u gustoj varijatni kao prilog uz glavno jelo.
Video:
Možda vas zanima…
