Iako se mnogi oslanjaju na lični osećaj ili naviku, profesionalni kuvari kažu da postoji samo jedan ispravan trenutak za soljenje jela.
U prilog tome ide i eksperiment sproveden na poznatom YouTube kanalu "Americ's Test Kitchen".
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Kuvar koji je izveo test kaže da su ga još tokom školovanja učili da se so dodaje odmah na početku pripreme – dok su namirnice još hladne – i da je to godinama radio bez razmišljanja. Ipak, u jednom trenutku je poželeo da proveri da li to pravilo zaista ima smisla. Napravio je poređenje između jela koja su soljena na početku i onih koja su soljena na kraju, i rezultati su bili jasni.
Naime, kada se so doda na početku, ona ima vremena da ravnomerno prodre u hranu, pa svaki zalogaj ima ujednačen i bogat ukus. Nasuprot tome, kada se so doda tek na kraju kuvanja, ona ostaje na površini – tada neki zalogaji mogu biti preslani, dok unutrašnjost ostaje neukusna i bljutava. Dakle, soljenje u poslednjem trenutku ne postiže željeni balans.
Ali šta ako ste jednostavno zaboravili da posolite na vreme? Ni tada nije sve izgubljeno. So možete dodati i kasnije, ali uz oprez – nikako ne sipajte celu količinu odjednom. Umesto toga, dodajte je postepeno i proveravajte ukus. Tako ćete smanjiti rizik da jelo presolite, a ipak ćete mu donekle popraviti ukus.
Bonus video:
Izginućemo na terenu i daćemo srce... Nama je to čast: Bogdan Kostić pred duel sa Škotima (VIDEO)

Ekspo 2027 Playground otvoren za posetioce – saznajte sve o prvoj međunarodnoj izložbi na Zapadnom Balkanu
ŠTETA: Odbojkašice Srbije opet poražene od Turske

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

Švedski premijer izazvao buru izjavom o veštačkoj inteligenciji: "Tražim drugo mišljenje"

JOŠ JEDNA ZEMLJA POTVRDILA UČEŠĆE NA EKSPU 2027 Savezna vlada potvrdila

POTROŠAČI NA PRVOM MESTU Srbija pooštrava kontrolu hrane

CRNA GORA POTUKLA HRVATSKU CENAMA Mađari masovno menjaju destinaciju

PRESTIŽNI KINESKI ČASOPIS OBJAVIO Srpski paviljon među 16 najboljih na izložbi Ekspo 2025. u Osaki

NASTAVLJENI RADOVI NA PRIOBALJU SAVE U OKVIRU EKSPA Sve će biti prilagođeno Beograđanima i turistima
"Čitanje je gubljenje vremena": Rada Manojlović priznala da ne uzima knjigu u ruke

PROBUDIO SE DARKO GLIŠIĆ: Ministar u svesnom stanju

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

SRBIJA JE NA PRAVOM PUTU Mali „Naš paviljon u Osaki proglašen za jedan od 16 najboljih“
