Koristite li ventilator: Pripazite, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

Slobodanka Ćorić Vesti 18.07.2023 20:00 0

Stručnjak za spavanje Martin Sili smatra da bi trebalo dvaput razmisliti pre nego što upotrebite ventilator u spavaćoj sobi

Ventilator

Shutterstock

Znamo da je napolju pakao, ali ventilator koji gori celu noć može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme! Sa temperaturama koje sve više prelaze 30 stepeni, vaša spavaća soba možda neće moći dovoljno da se ohladi čak ni noću.

Ako nemate klimu i umorni ste od buđenja usred noći zbog vrućine, možda ste odlučili da uključite ventilator preko noći ili da ga kupite ako ga već nemate.

Ali stručnjak za spavanje Martin Sili smatra da bi trebalo dvaput razmisliti pre nego što upotrebite ventilator u spavaćoj sobi. Iako ovakvi rashladni uređaji mogu biti efikasan način da u ovim vrelim letnjim mesecima noću u spavaćoj sobi učine prijatnijom temperaturu, oni imaju i neke nedostatke, odnosno mogu imati štetne posledice po zdravlje, piše Živim.

Alergeni i astma

Ono što čini električne ventilatore toliko efikasnim u hlađenju – da stvaraju cirkulaciju vazduha u prostoriji – takođe može biti loše za alergije sa kojima se borite ili astmu. Naime, uređaj zajedno sa vazduhom stvara cirkulaciju prašine, spora, polena i drugih alergena koji mogu izazvati alergijske reakcije.

"Dakle, ako vam se čini da od kada ste počeli da koristite ventilator češće patite od prekomernog kihanja, suzenja očiju, curenja iz nosa, pečenja grla, pa čak i otežanog disanja, proverite da nema prašine na lopaticama ventilatora. Vredi ulaganje u kvalitetniji ventilator da može da prečisti vazduh tako što će smanjiti količinu polena i čestica prašine u prostoriji – kaže Sili, dodajući da bi, ako ste ljubitelj, svakako preporučio redovno čišćenje spavaće sobe kako biste smanjili alergijske reakcije.

Zapušen nos

Prekomerni vetar koji proizvodi električni ventilator može isušiti nos i grlo, uzrokujući da telo proizvodi više sluzi kako bi ostalo hidrirano. "Ovo izaziva niz neželjenih efekata, uključujući glavobolje, začepljene nosove, pa čak i bolne sinuse. Na sreću, povećanje unosa vode moglo bi sprečiti razvoj ovih neželjenih efekata, a preporučeni unos tečnosti je najmanje dva litra dnevno", savetuje Sili.
 

Suve oči i iritacija

Kao i u slučaju začepljenog nosa i sinusa, prekomerni vetar ne samo da isušuje nos i grlo, već i oči, što dovodi do iritacije. "To je još veći problem za ljude koji nose kontaktna sočiva, jer sama sočiva povećavaju verovatnoću problema sa suvim očima i iritacije."

Ukočen vrat i bolni mišići

Ako takođe patite od bolova u mišićima, Steelei preporučuje da ne usmeravate ventilator u ta bolna područja tokom noći. Naime, koncentrisani hladni vazduh može da napre mišiće i izazove njihov grč, a samim tim i još veći bol. Možda ste čak primetili da vam je vrat počeo da se ukoči otkako ste počeli da koristite električni ventilator, pa bi bilo dobro da ga ne uključujete nekoliko noći da biste videli da li se problem ublažio ili rešio.
 

Tagovi: #ventilator
Komentari (0)
Loading