Doktorka iz hitne pomoći poslala upozorenje: Toplota može da izazove plućnu emboliju ako se ovako ponašate

Slobodanka Ćorić Vesti 12.07.2023 10:05 0

Ako osetite simptome u vidu neprijatnosti u grudima ili bola u grudima, nedostatka daha, da se zaista osećate loše, dobro bi bilo da se javite lekaru, pulmologu, kako bi se isključila plućna embolija

Doktorka iz hitne pomoći poslala upozorenje: Toplota može da izazove plućnu emboliju ako se ovako ponašate

Printscreen/Youtube/RTS

Doktorka Gradske službe hitne pomoći Beograda, Ivana Stefanović, izjavila je da se vreme visokih treba "razumno ponašati".

Stefanović savetuje da u najtoplijem delu dana, od 10.00 do 14.00, ko ne mora, ne izlazi van kuće, a pored vode, potrebno je nositi i slano i slatko.

"Zdrave grickalice: lešnik, kikiriki, badem - jer se gube elektroliti, pa da se nadoknadi, a slatko, jer organizam troši energiju da bi sačuvao unutrašnju temperaturu, pa je potrebno da se nadomesti izgubljeni šećer", objasnila je ona.

Doktorka je naglasila da se ništa "katastrofično" ne dešava, jer je normalno da u ovo doba godine budu visoke temperature.

"Smeta nam kad se znojimo, ali to je normalan način da se telo oslobodi viška toplote", kazala je ona.

"Ako se vraćate ili idete na dug put, ali više mi to možemo da konstatujemo kad se vraćate, znači neka putovanja koja su u kolima i preko osam sati, vama su noge praktično u prinudnom položaju, kao neka vrsta imobilizacije. Ako ne pravite češće pauze, mada čak i tada može doći do nastanka plućne embolije, zato što se usporava cirkulacija, relativno je gušća krv zato što je vruće, pa izgubimo tečnost znojenjem", objašnjava dr Ivana Stefanović.

Ako osetite simptome u vidu neprijatnosti u grudima ili bola u grudima, nedostatka daha, da se zaista osećate loše, dobro bi bilo da se javite lekaru, pulmologu, kako bi se isključila plućna embolija.

 

 

 

Komentari (0)
Loading