Zaraza se brzo širi: Novi smrtonosni virus hara Evropom, razvijen sa klimatskim promenama

Slobodanka Ćorić Vesti 10.07.2023 16:17 0

Bolest se prenosi krpeljima, izaziva je nairovirus i, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ima stopu smrtnosti između 10 i 40 odsto

test

Shutterstock

Najistaknutiji simptomi virusa su glavobolja, visoka temperatura, bol u leđima i zglobovima, bol u stomaku i povraćanje. Stručnjaci procenjuju da je krimsko-kongo hemoragična groznica nova pretnja evropskom javnom zdravlju. Na stari kontinent je stigla usled klimatskih promena i, kako tvrde, ima visoku stopu mortaliteta.

Virus koji širi Evropu, Afriku i Bliski istok i za koji se strahuje da je najveća nova pretnja javnom zdravlju, krimsko-kongoška hemoragična groznica (CCHF) izbila je u Iraku i Namibiji, a smrtni slučajevi su do sada prijavljeni u Španiji.

Stručnjaci strahuju da je nadomak Velike Britanije. Zbog toga su u toj zemlji izdali hitno zdravstveno upozorenje, strahuje se da će širenje virusa dodatno potaknuti klimatske promjene, piše Večernji.hr. Bolest se prenosi krpeljima, izaziva je nairovirus i, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ima stopu smrtnosti između 10 i 40 odsto. Džejms Vud, šef veterinarskog odeljenja Univerziteta Kembridž, rekao je da bi CCHF mogao da pronađe put do Velike Britanije uz pomoć krpelja.

Postoji bojazan da se bolest brzo širi, uz pomoć klimatskih promena. Najistaknutiji simptomi virusa su glavobolja, visoka temperatura, bol u leđima i zglobovima, bol u stomaku i povraćanje. Često se pojavljuju i crvene oči, crvenilo lica, crveno grlo i crvene mrlje, tzv. petehije, na nepcu.

Kako bolest napreduje, mogu se uočiti velike modrice, teška krvarenja iz nosa i nekontrolisano krvarenje na mestima ugriza, a ovi simptomi počinju oko četvrtog dana bolesti i traju oko dve nedelje. U do sada potvrđenim slučajevima infekcije CCHF, stope mortaliteta hospitalizovanih pacijenata kretale su se od devet odsto do čak 50 odsto.

Dugoročni efekti CCHF infekcije nisu dovoljno dobro proučavani kod preživelih da bi se utvrdilo da li postoje specifične komplikacije. Međutim, već sada je jasno da je oporavak spor. Prema SZO, prenošenje sa čoveka na čoveka može se desiti putem krvi, sekreta i drugih telesnih tečnosti zaraženih osoba.
 

Komentari (0)
Loading