Zeleni čaj važi za lekovitu biljku već više od 5000 godina zahvaljujući brojnim dragocenim sastojcima kao što su vitamini A, B1, B2, B3, C, E i K. U sprezi sa kalijumom, kalcijumom, cinkom, gvožđem, fluorom i fitohemijskim komponentama, predstavllja pravi osnaživač zdravlja, ali takođe može i naškoditi našem zdravlju ako se ne vodi računa.
Razlog je što u zelenom čaju ima mnogo kofeina, svi koji su osetljivi ili alergični na ovaj sastojak, moraju biti oprezni.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Ukoliko popijete previše zelenog čaja, mogu se javiti nuspojave poput nemira, lupanja srca, nesanice pa čak i anksioznosti i povišenog pritiska.
Ako vam ne prija kofein, zamenite običan zeleni čaj za onaj koji u sebi ne sadrži kofein.
Pored kofeina, zeleni čaj sadrži i tanine, a oni mogu da spreče apsorbovanje neophodnih sastojaka iz hrane, naročito nehem gvožđa. Jedna studija pokazala je da prevelika doza zelenog čaja može da smanji apsorpciju nehem gvožđa i do 25%.
Kako biste izbegli ova neželjena dejstva, šolji zelenog čaja dodajte krišku limuna, ili zeleni čaj pijte minimum 30 minuta pre obroka, mada je najbolje da nakonn zelenog čaja ne jedete ništa u naredna 2 sata.